Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

7 Січня 2024

Військові читають вірші з окопів, а за кордоном перекладають поезію поета: як проходить “Стус-фест”

Із 6 до 28 січня в Україні та за кордоном триває “Стус-Фест”, який організовувала з нагоди дня народження поета театральна спільнота DSP під керівництвом Алекса Боровенського.

Про це повідомляє “Освіторія”. Із деталями фестивалю можна ознайомитися на його сторінці у фейсбуці.

“Стус-Фест” – це міжнародний фестиваль пам’яті Василя Стуса. За словами організаторів, ідеться про блукаючий фестиваль, у якому будь-яке місто будь-якої країни може провести захід, присвячений поету.

Під час “Стус-Фесту” відбудуться вистави та поетичні вечори у Таллінні (Естонія) та Нанті (Франція). До фестивалю також долучаються театри України – з афішою вистав можна ознайомитися тут.

Також у рамках фестивалю українські військові читають вірші поета та діляться ними у соцмережах з хештегом #рядовий_стус. Наразі є кілька відео від навчального центру та військових частин Нацгвардії.

Організатори фестивалю уклали добірку віршів, з якою можна ознайомитися за посиланням. Вірші стануть у нагоді тим, хто хоче записати власні відео на поезію Стуса.

Ще одна частина фестивалю – це поезія, записана різними мовами. Її можна знайти за хештегом #stus_international.

Крім цього, до “Стус-Фесту” також долучилися:

  • проєкт “Кольорова Історія”, який спеціально для фестивалю розфарбовує архівні чорно-білі фото Василя Стуса;
  • письменник Мартин Якуб за допомогою ШІ підготував зображення Василя в сучасному світі;
  • поет з Еквадору (наразі проживає в Іспанії) Juan José Pozo Prado та співзасновниця видавництва “Compás” Марина Марчук спеціально переклали 18 віршів Стуса іспанською.

Зображення поета, створене за допомогою штучного інтелекту

Нагадаємо, Василь Стус – видатний український поет, дисидент і правозахисник, став одним з ключових символів українського опору другої половини XX століття. Радянська влада переслідувала поета за “антирадянську агітацію та пропаганду”.

Докладніше про непросте життя та творчість поета ми розповідали у матеріалі ““Бути радянським громадянином – це значить бути рабом. Я ж до такої ролі не надаюся“: 33 цікавих факти про Василя Стуса”.

Усі фото: фейсбук-сторінка “Стус-Фест”


Обговорення