Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

27 Лютого 2024

Вперше з 1968 року: уряд Франції хоче повернути обовʼязкову шкільну форму

У чотирьох школах французького міста Безьє для учнів і учениць запровадили шкільну форму. Уряд Франції стверджує, що відповідну ініціативу згодом можуть розповсюдити на заклади освіти всієї країни.

Про це повідомили на порталі “The Guardian”.

Обов’язкову шкільну форму в закладах освіти Франції скасували в 1968 році. Однак, Кабінет Міністрів держави вирішив з 26 лютого 2024 року повернути її в школи одного з міст у межах пілотного проєкту. Так уряд прагне визначити, чи може запровадження обов’язкової шкільної форми зменшити нерівність і покращити поведінку учнів і учениць.

Зокрема, у пілотуванні проєкту візьмуть участь 700 школярів і школярок чотирьох закладів освіти в місті Безьє, що на півдні Франції. Форму вже закупили коштом міського управління освіти. До складу набору входять:

  • темно-синій піджак з логотипом школи;
  • дві білі сорочки поло;
  • сірий пуловер;
  • одні штани;
  • пара шортів для хлопчика або спідниця для дівчинки.

Однак думки батьків стосовно ініціативи влади розділилися:

  • одні припускають, що це призведе до більшої рівності,
  • тоді як інші зазначили, що нерівність все ще може виражатися у взутті, шарфах, мобільних телефонах і рюкзаках.

Дехто з батьків переконаний, що ці кошти міська влада могла б витратити більш раціонально, наприклад, “підготувати більше вчителів із більшою оплатою”.

За словами міністра освіти Ніколь Беллубе, хоч до експерименту наразі захотіли приєдналися близько 92 шкіл, однак, наприклад, у Марсельській школі 66% учнів проголосували проти відповідної ініціативи. А в селі Плуїзі в Бретані мер погодився на впровадження проєкту, але відмовився після скарг батьків, на думку яких “форма ніколи не зможе повністю викорінити нерівність і дискримінацію”.

“Державні школи не повинні намагатися копіювати найгірші надмірності приватних шкіл”, – написали батьки у відкритому листі протесту.

Раніше ми розповідали, що у Великій Британії учням заборонятимуть користуватися телефонами під час навчання.

Титульне фото: учень початкової школи Chateau de la Chevaliere в Безьє; Pascal Guyot, AFP


Обговорення