Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

19 Жовтня 2023

Використали лише 6,2 % від передбачених коштів на облаштування укриттів у школах: у яких регіонах ситуація краща, а в яких — гірша

На 1 жовтня кошти на облаштування укриттів розподілили між місцевими бюджетами в обсязі 1 444,2 млн грн, або 96 % затвердженого обсягу на 2023 рік. Втім, касові видатки становили лише 90,5 млн грн, тобто 6,2 % від розподіленого обсягу, що свідчить про ризик їх невикористання в цьому році.

Інформацію повідомило на своєму сайті Міністерство фінансів України.

Найкращі показники використання коштів субвенції наразі у

  • Хмельницькій області ‒ 12,6 млн грн, або 26,3 % розподіленого обсягу,
  • Вінницькій області — 7,5 млн грн, або 24,4 %,
  • Рівненській області — 11,3 млн грн, або 22,3 %,
  • Київській області — 27 млн грн, або 17,5 %.

Найгірші аналогічні показники у

  • Дніпропетровській області — 1,1 млн грн, або 0,8 %,
  • Тернопільській області — 0,2 млн грн, або 0,9 %,
  • Житомирській області — 0,8 млн грн, або 1,8 %,
  • Черкаській області — 0,9 млн грн, або 2,5 %.

У Волинській, Донецькій, Івано-Франківській, Харківській, Чернівецькій областях і у м. Києві видатки за рахунок субвенції не здійснювалися.

Інфографіка: Міністерство фінансів

Також у міністерстві повідомили, що на умовах співфінансування з місцевих бюджетів на облаштування укриттів планують виділити 605 млн грн, або 40 % обсягу державної субвенції. Тут касові видатки теж є незначними і становлять лише 69,4 млн грн, або 11,5 % затвердженого обсягу.

Побудова комфортних і якісних укриттів є одним із головних завдань, і для цього було виділено 1,5 млрд гривень. Проте аналіз отриманої інформації свідчить про повільні темпи використання коштів субвенції, що є ризиком їх невикористання в поточному році. Оскільки кошти субвенції не є перехідними на наступний бюджетний період, очікуємо, що МОН спільно з ОДА будуть вживати всіх можливих заходів для прискорення освоєння виділених коштів як із державного, так і з місцевих бюджетів, забезпечать їх ефективне, результативне й цільове використання до кінця поточного бюджетного періоду“, ‒ коментує заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев.

Раніше ми повідомляли, що 70 % закладів освіти України забезпечені укриттями.

Ілюстративне фото: БФ “Голоси дітей”


Обговорення