Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

16 Травня 2023

Використання мобільних телефонів у школах Європи і Японії: дослідження Служби освітнього омбудсмена

Використання мобільних телефонів в освітніх цілях допомагає урізноманітнити уроки, сприяти навчанню учнів, зокрема розвивати в них медіаграмотність. З іншого боку, користування телефоном може відволікати від навчання, сприяти академічній недоброчесності, знижувати рівень міжособистісного спілкування, сприяти булінгу, неправомірній фото- чи відеозйомці та злочинам як проти самої дитини, так і з боку дитини.

Служба освітнього омбудсмена вивчила досвід шести країн щодо правил використання мобільних пристроїв у закладах освіти (Німеччини, Франції, Польщі, Швеції, Японії та Великобританії). Із повним матеріалом можна ознайомитися за посиланням.

Зокрема, у Франції та Швеції на законодавчому рівні заборонено користування мобільними телефонами, за винятком деяких умов. У Франції заборона поширюється і на використання мобільних під час освітніх заходів, організованих за межами закладу освіти, зокрема прогулянок, екскурсій.

У Німеччині, Польщі й Великобританії школи самостійно встановлюють правила використання мобільних пристроїв, водночас у Польщі й Великобританії були спроби врегулювати це питання на законодавчому рівні, заборонивши мобільні. А в Японії, навпаки, почали з повної заборони мобільних у початкових класах, але потім дозволили їх використання за певних умов.

У більшості країн використання мобільних дозволяють для екстреного зв’язку з батьками, але в спеціально відведених для цього місцях у закладі або за певних умов.

В Україні на законодавчому рівні немає заборони на використання мобільних телефонів у закладах освіти, тому школа не може забороняти учням мати мобільні пристрої. Але якщо використання мобільного телефона учнем заважає освітньому процесу, зокрема відволікає його або інших учнів під час уроку, учитель має право зробити зауваження й вимагати, щоб учень припинив заважати проведенню уроку.

Німеччина

Згідно зі статтею 2  Основного Закону Федеративної Республіки Німеччина, заборона брати з собою мобільні телефони порушує загальну свободу дій людини. Тобто брати із собою до школи мобільні телефони не заборонено, але існують певні правила їх використання в школах і класах. Ці правила можуть встановлювати як на рівні окремої федеральної землі Німеччини, так і визначати на рівні шкіл. Наприклад, у Баден-Вюртемберзі, Бремені, Саарі та Саксонії-Ангальт школа, відповідно до шкільних правил, ухвалює рішення про тимчасове вилучення телефона.

У Баварії існувала загальна нормативна заборона на використання мобільних телефонів у школах, але вона втратила чинність на початку 2022/2023 навчального року.  Тепер школи індивідуально встановлюють правила використання мобільних телефонів, але початкові та базові школи для учнів з особливими потребами звільнені від цих правил.

В інших федеральних землях існують чіткі правила щодо вилучення предметів, які заважають освітньому процесу, зокрема смартфонів, якщо їх використовують для зриву уроків. Наприклад, у Бранденбурзі, відповідно до § 3 Постанови про освітні та регулятивні заходи, вилучення в учня предметів до кінця уроку або до кінця навчального дня є одним із виховних заходів для негайного усунення неправомірної поведінки.

Також відрізняються правила поведінки з мобільним телефоном на іспитах. Наприклад, деякі федеральні землі вважають списуванням лише використання смартфона під час іспиту, а деякі розцінюють як списування навіть носіння вимкненого смартфона із собою і його наявність на сидінні. Тому під час іспитів студентам рекомендують залишати свій смартфон вдома або здавати його викладачам.

У деяких випадках використання мобільного телефона в школах може призвести до кримінальної відповідальності. Наприклад, фото- чи відеозйомка вчителів, однокласників без їхньої згоди може вважатися втручанням у приватне життя. Розповсюдження фотографій або повідомлень, які зображують залякування чи переслідування, також може призвести до кримінальної відповідальності.

У кількох федеральних землях, зокрема в Північному Рейні-Вестфалії, керівництво школи зобов’язане повідомляти правоохоронні органи, якщо підозрює, що учень скоїв злочин. Проте вчитель не може шукати особисті дані на мобільних телефонах учнів, а також просити розблокувати телефон. Це заборонено, навіть якщо вчитель підозрює, що в телефоні учня міститься кримінальний контент. Таке вважають неприпустимим втручанням у приватне життя.

Франція

У школах і коледжах Франції учням та студентам заборонено користуватися мобільними телефонами. Ця заборона встановлена на законодавчому рівні, зокрема статтею L. 511-5 Кодексу про освіту та Циркуляром № 2018-114 від 26.09.2018 р.  про заборону використання мобільного телефону в школі та коледжі.

Відповідно до статті L. 511-5 Кодексу про освіту, використання мобільного телефону або будь-якого іншого електронного комунікаційного обладнання учням заборонено в закладах дошкільної освіти, початкових і середніх школах, а також під час будь-якої навчальної діяльності, яка відбувається поза їхніми приміщеннями, крім використання з освітньою метою, і місць, у яких внутрішні правила це прямо дозволяють. У загальноосвітніх школах правила внутрішнього розпорядку можуть забороняти використовувати учням ці пристрої в усьому або частково огородженому приміщенні закладу, а також під час заходів, що відбуваються поза ним.

Циркуляр зазначає, що в усіх школах та коледжах заборонено використовувати не лише телефони всіх поколінь, а й підключені годинники, планшети тощо. Заборона поширюється і на освітні заходи, організовані за межами закладу освіти, наприклад, під час фізичного виховання та спорту, прогулянок і шкільних екскурсій.

Стаття L. 511-5 Кодексу про освіту не поширюється на обладнання та медичні пристрої, які дозволено використовувати учням з особливими потребами або проблемами зі здоров’ям відповідно до законодавчих умов.

Циркуляр визначає також інші виняткові умови, за яких дозволено використовувати мобільний телефон. Це використання цифрових інструментів з освітньою метою для освітніх цілей під контролем учителя, для зв’язку з батьками в екстрених випадках, зокрема якщо необхідна невідкладна медична допомога, якщо потрібно раніше піти з закладу (для таких випадків визначаються місця, де такі дзвінки можуть бути зроблені), у школах-інтернатах.

Але виняткові умови не можуть призвести до дозволу використовувати мобільні телефони на ігрових майданчиках або в коридорах закладу.

Незнання правил, викладених у статті L. 511-5 Кодексу про освіту, може призвести до конфіскації пристрою керівництвом, викладацьким, навчальним або наглядовим персоналом.

У роз’ясненні Міністерства освіти Франції щодо використання мобільних телефонів сказано, що в приміщеннях закладу мобільні телефони учнів повинні бути вимкнені. Кожен заклад сам визначає практичні заходи для забезпечення дотримання закону. Наприклад, можливе встановлення системи шафок, що дозволяє учню зберігати свій телефон протягом дня та повертати його перед тим, як вийти зі школи чи коледжу.

Відповідальність за порушення закону заклад встановлює самостійно у внутрішніх правилах. Це може бути, наприклад, шкільне покарання (додаткове домашнє завдання, година затримання в закладі тощо), конфіскація пристрою, дозволеного законом, або, у найсерйозніших випадках, дисциплінарне стягнення, передбачене статтею 511-13 Кодексу про освіту. Вилучення мобільного телефону учня/учениці не повинне тривати після закінчення навчального дня. Будь-який конфіскований телефон необхідно повернути або самому учневі, або його батькам чи опікунам.

Польща

Наразі в Польщі використання мобільного телефону в школах на законодавчому рівні не заборонено. Дозволяти використання мобільних телефонів під час занять чи ні, де їх зберігати, тримати ввімкненими чи вимкненими – фіксує у внутрішніх правилах заклад освіти.

З 2017 року Закон “Про освіту” надає школам змогу вносити або не вносити в правила внутрішнього розпорядку заборону приносити до школи певне обладнання, наприклад, телефон. Водночас тривають дискусії щодо того, чи заборонити використання мобільних телефонів у школах на законодавчому рівні.

За інформацією польського медіа Рrawo.pl, міністр освіти і науки Польщі Пшемислав Чарнек заявляв, що він проти використання мобільних телефонів під час уроків і на перервах, особливо в початкових школах, але за те, щоб дитина брала з собою смартфон у школу, адже так батьки за допомогою спеціальних програм можуть відстежувати шлях дитини до чи зі школи. Президентка Ради дітей та молоді Олександра Горошко наголосила, що в початкових школах телефони й інші мобільні пристрої можна дозволити використовувати лише за згодою вчителів – або для освітніх цілей, або в екстрених ситуаціях, наприклад, якщо учень/учениця повинні зв’язатися з батьками. Рекомендується заборонити використання мобільних на уроках та перервах із розважальною метою.

Учням старших класів Рада рекомендує дозволити користуватися телефонами й планшетами під час уроків в освітніх цілях. А рішення про використання телефонів на перервах – залишити на розсуд директора, який після консультації з батьківською радою має ухвалити остаточне рішення.

Швеція

Правила використання мобільних телефонів у Швеції визначені на державному рівні “Законом про школу”. Крім того, для кожної школи має бути розроблена письмова процедура щодо поводження з мобільними телефонами та іншим електронним комунікаційним обладнанням (розділ 4 e “Закону”).

Використання мобільних телефонів та іншого гаджетів під час навчання у школі можливе за двох умов:

  • лише за згодою вчителя для розвитку та навчання учнів;
  • якщо це необхідно для адаптації чи спеціальної підтримки дитини (глава 5 § 4 a “Закону”).

За наявності особливих причин директор або вчитель можуть дозволити окремому учневі/учениці використовувати мобільний телефон або інші пристрої.

Директор або вчитель можуть забрати мобільний телефон або інші гаджети, якщо їх використання перешкоджає навчанню або щоб запобігти образливій фотозйомці.

Крім цього, директор або вчитель можуть вирішити, що мобільні телефони й інше електронне комунікаційне обладнання необхідно збирати на початку кожного навчального дня. Пристрій або інше обладнання необхідно повертати не пізніше, ніж наприкінці кожного навчального дня (глава 5 §4 b, d Закону).

Японія

У Японії Міністерство освіти, культури, спорту, науки і технологій з 2009 року заборонило використання смартфонів у молодших класах. Але у 2020 році були ухвалені  Методичні вказівки щодо поводження з мобільними телефонами в початковій та молодшій школі, якими дозволено використання мобільних телефонів у певних випадках.

Відповідно до цих вказівок, діти, батьки й школа мають свої обов’язки щодо використання дітьми  мобільних телефонів.

У початковій школі діти можуть носити з собою мобільні телефони дорогою до або зі школи на випадок надзвичайної ситуації, для запобігання катастрофам і злочинам. Завдяки GPS батьки можуть відстежувати місце перебування дитини, а також мати зв’язок, зокрема для підтвердження безпеки дитини. В інших ситуаціях дорогою до/зі школи використання телефонів заборонено: дитина повинна тримати телефон у сумці, заборонено діставати його із сумки й користуватися ним. Також батьки й опікуни не повинні зв’язуватися мобільним телефоном зі своїми дітьми, крім надзвичайних ситуацій, наприклад, у разі стихійних лих.

У школі учні й учениці мають вимкнути свій мобільний, покласти в сумку й не користуватися ним. Користуватися мобільним можна тільки у випадку, якщо вчитель або школа дали таку вказівку.

Якщо дитина не дотримується правил і дістає мобільний телефон із сумки або користується ним, школа забирає пристрій і повертає його безпосередньо батькам або опікунам дитини.

Для використання мобільні телефони дітей мають бути обладнані лише основними функціями: дзвінків, електронної пошти і GPS. Батьки самі вирішують, чи дозволяти дитині мати мобільний телефон. Але поки діти мають мобільні телефони, батьки повинні брати на себе відповідальність і керувати тим, як саме дитині користуються телефоном, як довго, а також боротися з небезпеками й проблемами, пов’язаними з його використанням. Час використання мобільного вдома має складати 30 хвилин у будні та 60 хвилин у вихідні.

Відповідно до “Закону про покращення середовища для молоді в Інтернеті”, коли діти до 18 років мають смартфони, батьки зобов’язані належно керувати цими пристроями шляхом фільтрації. Методичні вказівки також визначають, що на мобільних телефонах дітей батьки обов’язково мають встановити програмне забезпечення фільтрації дзвінків, повідомлень, контенту й регулярно перевіряти стан використання дітьми телефону, програмне забезпечення фільтрації, налаштування мобільного телефону, щоб запобігти неналежному або тривалому використанню пристрою. Рекомендують встановити на телефон дитини пароль.

Школа співпрацює і взаємодіє з батьками та дітьми з питання використання мобільних телефонів. Школи повинні інформувати дітей і їхніх батьків про користь від користування мобільними телефонами та Інтернетом, небезпеки, пов’язані з їх використанням, правила користування мобільним. Крім того, слід попросити батьків проводити такі консультації з дитиною і вдома. Школи повинні завчасно надавати найновішу інформацію про небезпеки, конкретні випадки, пов’язані з мобільними телефонами, і способи поводження з ними.

Також батьки заповнюють форму письмової згоди щодо поводження з мобільними телефонами в муніципальній початковій школі.

Великобританія

У Великобританії немає загальних законодавчих актів, які б забороняли використання мобільних телефонів у закладах освіти. Частина шкіл і коледжів мають внутрішні правила щодо використання мобільних телефонів на території закладу освіти та в класі.

Наприклад, деякі школи та коледжі дозволяють використання мобільних телефонів на території закладу, але забороняють їх використання під час уроків, а деякі заклади дозволяють використання мобільних телефонів під час уроків за певних умов, наприклад, для навчальних цілей і з дозволу вчителя.

У 2021 році до парламенту Великобританії подали петицію із закликом заборонити використання мобільних телефонів у школах під час уроків та перерв. Ця петиція була відхилена, оскільки рішення щодо правил користування мобільними школи ухвалюють самостійно.

За інформацією медіа, також були внесені пропозиції щодо заборони використання мобільних телефонів у класах усіх шкіл Англії. Міністерство освіти розпочинало консультації з цього питання, але попередній міністр освіти Надхім Захаві вирішив не продовжувати цю політику.

Читайте також: “Трудові договори із педагогами-пенсіонерами в школах після скасування неконституційних вимог: роз’яснення освітнього омбудсмена”.

Фото: Ray Stewart, CantonRep.com


Обговорення