Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

5 Квітня 2023

Висока якість сканів, кожен файл окремо, без скриншотів з “Дії” – які вимоги до реєстраційних документів на НМТ

Для реєстрації вступникам потрібно завантажити в персональному кабінеті копій документів, які б відповідали встановленим зразкам.

Про це нагадує Український центр оцінювання якості освіти.

В УЦОЯО просять вступників і вступниць звернути особливу увагу на те, що в разі ненадання тих чи тих копій документів або надання копій, що не відповідають вимогам, у реєстрації буде відмовлено.

Програма визначає перелік документів, які треба завантажити, автоматично – відповідно до внесених реєстраційних даних. Однак варто пам’ятати, що є список документів, без яких зареєструватися неможливо.

Під час реєстрації на НМТ усім категоріям абітурієнтів потрібно завантажити сканкопії та/або фотокопії таких реєстраційних документів:

  • паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, на підставі якого здійснюється реєстрація для участі в НМТ;
  • документа, що підтверджує інформацію про освіту: довідки з місця навчання, яка підтверджує, що особа завершує здобуття повної загальної середньої освіти у 2023 році (для цьогорічних випускників), або свідоцтва про повну загальну середню освіту (для випускників минулих років);
  • документа, що підтверджує внесену інформацію про реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП): картки платника податків або паспорта громадянина України, до якого внесено дані про РНОКПП.

Слід також урахувати вимоги до розміру та вигляду завантажених документів:

  • кожна копія документа має бути завантажена у вигляді окремого файла (формат .jpg або .png, розмір не більше ніж 1 МБ);
  • зображення повинно бути чітким і повнорозмірним (без обрізань сторін документа);
  • текст на зображенні має бути розбірливим і вільно читатися.

Кожен документ має бути збережений і завантажений у форму реєстрації окремо.

Важливо! Не можна завантажувати замість сканованої або фотокопії документа, що посвідчує особу, скриншот електронної копії документа у мобільному додатку “Дія”.

Паспортні документи громадян України, термін дії яких закінчився в період дії воєнного стану, залишаються чинними. Тому можна реєструватися за ІD-карткою, яку має вступник чи вступниця.

Потенційним учасникам / учасницям, які ще не мають / не отримали РНОКПП, варто подбати про його отримання: це найперше, що потрібно буде зазначити під час створення персонального кабінету на сайті УЦОЯО.

Якщо є сумніви щодо наявності документів, що підтверджують РНОКПП, можна перевірити, чи немає відмітки про нього в паспорті громадянина України чи закордонному паспорті, свідоцтві про народження чи довідці про присвоєння ідентифікаційного номера фізичної особи – платника податків, картці платника податків.

Якщо вступник / вступниця має свідоцтво про повну загальну середню освіту, отримане в закордонному закладі освіти, або здобуде повну загальну середню освіту в поточному році в закордонному закладі освіти –  йому / їй для реєстрації потрібно взяти довідку з місця навчання (із закордонного закладу освіти) за таким зразком й оформити нотаріально засвідчений переклад цього документа.

У разі відсутності з поважної причини (викрадення, втрата тощо) документа, що підтверджує інформацію про освіту, для реєстрації на НМТ можна бути використати виписку з Єдиної державної електронної бази з питань освіти щодо документів про освіту та інформації про навчання особи, яку може бути сформовано на вебсайті ЄДЕБО за посиланням.

Докладніше про вимоги до завантаження копій документів – у розділі “Процедура реєстрації на НМТ” на сайті УЦОЯО.

Доповнення: у довідці з місця навчання має бути зазначено: “він (вона) завершує здобуття повної загальної середньої освіти в (місяць) 2023 року в (назва закладу освіти)”. Довідка, у якій напишуть іншу фразу (наприклад: він (вона) навчається в (клас) в (назва закладу освіти)“), не буде підтвердженням факту здобуття особою повної загальної середньої освіти у 2023 році і стане підставою для відмови в реєстрації, допоки випускник / випускниця, який / яка її завантажив / завантажила, не замінить неправильно оформлений документ на складений згідно з вимогами.

Про те, що якийсь із документів має недоліки, буде повідомлено в персональному кабінеті, тож його потрібно регулярно перевіряти.

Вступники, які здобули повну загальну середню освіту в поточному році в закладі освіти за межами України, мають завантажити копію нотаріально засвідченого перекладу довідки з місця навчання (із закордонного закладу освіти), у якій буде зазначено, що “він (вона) завершує здобуття повної загальної середньої освіти в (місяць) 2023 року в (назва закордонного закладу освіти)”.

Вступники, які раніше здобули повну загальну середню освіту в закордонному закладі освіти, мають завантажити копію відповідного документа. Якщо документ оформлено іноземною мовою, необхідно додати нотаріально засвідчений його переклад.

Читайте також: “Розпочалася реєстрація на НМТ-2023: на що потрібно звернути увагу вступникам”.

Зображення: Український центр оцінювання якості освіти


Обговорення