Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

28 Квітня 2023

Вивчення рідної мови в школі позбавлені близько 70% кримськотатарських дітей в тимчасово окупованому Криму

Росіяни формально декларують, що підтримують кримськотатарську мову, однак це не відповідає реальності. Жодна з кримськотатарських шкіл, заснованих за незалежної України, зараз не функціонує.

Про це в ефірі “Радіо Культура” повідомив Абібулла Сеїт-Джеліль, філолог, викладач Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

За словами науковця, у росії, частиною якої держава-агресорка вважає окупований Крим, повну середню освіту можна здобути лише російською мовою. Отже, навіть у тих кількох школах із кримськотатарською мовою навчання, які функціонують у Криму, діти можуть учитися лише до 9 класу.

“Навчанням [кримськотатарською мовою] забезпечені лише 5% кримських татар. 95% не мають можливості ходити в кримськотатарську школу. А вивчення кримськотатарської мови в російській школі позбавлено 70% дітей. Можливість надається лише 30%. І саме там, де в боротьбі громада вибиває вивчення кримськотатарською мовою в певній школі”, — зазначив Абібулла Сеїт-Джеліль.

Читайте також: “Освітня деокупація: чому вчать в школах Криму та як інтегрувати кримських дітей в український простір після звільнення півострова”.

Фото: “Суспільне”


Обговорення