Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

3 Листопада 2023

Як безпечно допомогти дітям осмислити тему війни та миру: добірка книг із героями-тваринами від психологині Світлани Ройз

Сімейна та дитяча психологиня Світлана Ройз підготувала для батьків і детей добірку книг про тварин, які допоможуть пропрацювати складні, однак важливі в умовах повномасштабної війни теми.

Про це повідомили на сторінці Благодійної організації UAnimals.

Повномасштабна війна та її наслідки активно впливають як на дорослих, так і на дітей. Однак, якщо батьки, здебільшого здатні осмислити свої переживання та прийняти реальність, дітям це зробити буває значно складніше через брак життєвого досвіду. У такому випадку в пригоді стануть історії про тварин, де на зрозумілих прикладах дорослі можуть пояснити синові чи доньці проблеми, з якими вони стикаються в житті, та допомогти відрефлексувати власні переживання.

  • Пси, які приручають людей (авторка: Олена Максименко)

Вік – 9+

У цій книзі головна героїня Мірка боїться собак. Дівчинка ходить до школи, однак одного дня вона чує перші вибухи та розмови батьків про небезпеку війни, бачить їхні вагання – їхати чи залишатися вдома. Загалом, Мірка переживає те, що переживають підлітки під час війни, а тому в її образі діти зможуть побачити себе.

  • Пес Патрон (авторка: Зоряна Живка)

Вік – 4+

Книжка допоможе поговорити про мінну безпеку. У ній обережно, щоб не налякати дитину, промальовані справжні вибухонебезпечні предмети. А подорож біографією та родоводом Пса Патрона допоможе батькам торкнутися складної теми в ігровій “безпечній” формі. Людина Патрона, “вожак зграї”, є співробітником Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Якось Михайло взяв пса з собою на роботу – так у Патрона розпочалася кар’єра сапера.

Книга завершується мрією про перемогу, відбудову міст, знешкодження всіх вибухонебезпечних предметів. Що є надзвичайно важливим, адже надія та мрія додають нам сили. У творі також є прекрасна ідея: для великих справ не потрібно бути великим за розміром. А отже – діти також можуть робити великі справи.

  • Муркиця загубилася (авторка: Ольга Купріян)

Вік – 4+

Розповідь починається зі сцени на вокзалі, де головна героїня Яся разом з мамою вирушають у подорож (як це сприймає дитина), вона ж еміграція (як це знає мама). Дівчинка, мама та їхня кішка прощаються з татом (тут чимало родин упізнають свій досвід). Коли поруч пролунав вибух, кішка злякалася – і загубилась. Через цей фрагмент історії батьки та діти можуть обережно пропрацювати власне відчуття “загубийки” (адже пошуки кішки в книзі – це фактично пошуки самого/самої себе). А потім відновити спокій і стійкість, коли у творі весь вагон вигукує “Слава Україні”, а люди запрошують одне одного після перемоги в гості, аби пити чай за домашніми рецептами.

  • Неймовірні історії Кота Бучика (авторка: Олена Фінберг)

Вік – 5+

Дітям легко ідентифікувати себе з тваринами. Для них безпечніше звучать історії (навіть страшні та складні), якщо їх розповідають пухнасті улюбленці. Сюжет про кота Буча – добра історія про домашнього кота, який пережив окупацію однойменного міста. Він:

  • оберігав дім від чужинців,
  • пішов разом із господарем на війну,
  • став справжнім фронтовим другом,
  • бачив смерть,
  • знає, що таке страх і підтримка.

Історії в книзі побудовані так, що з дитиною можна читати кожного дня одну з них.

  • Жерар-партизан (автор: Іван Андрусяк)

Вік – 5+

Під час війни ігри дітей змінилися: вони почали бавитися в партизанів, будувати блокпости тощо. Так діти намагаються осягнути все, що відбувається, і відреагувати. Звірята в книзі створюють свій партизанський загін, тож читачі можуть в ігровій детективній формі торкнутися складного досвіду. Під час читання діти перейматимуть особистості персонажів на себе та проживатимуть їхні пригоди, як-от:

  • стати розвідниками,
  • піти в мишачу тероборону,
  • вкрасти в орків танк,
  • взяти ворогів у полон.

Твір залишає відчуття легкості та турботи. Крім того, упродовж читання діти та дорослі можуть уявляти, як нас потайки захищають домашні улюбленці.

Усі ці книги стануть частиною посібника “Живі письменники. Батькам. Про війну та мир”, який найближчим часом з’явиться у вільному доступі. Ознайомитися з повним переліком творів, які увійдуть до видання, можна за посиланням.

Титульне фото: freepic.com


Обговорення