Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

17 Жовтня 2022

Як читання паперових чи електронних книжок впливає на читацьку компетентність – PISA

Учні та учениці, що читають паперові книжки або однаково паперові та електронні, як правило, краще виконують тест PISA та отримують від читання більше задоволення.

Про це йдеться в аналітичній записці “PISA in focus”, повідомляє УЦОЯО.

Як показують результати дослідження PISA-2018, у середньому учні та учениці, які однаково часто читають друковані та електронні книги або надають перевагу саме паперовому формату, отримують більше задоволення від читання, ніж ті, хто частіше читає книги в електронному форматі.

Також у результатах йдеться, що доступ до книг є передумовою успішності учнівства: “Порівняно з підлітками, які нечасто або ніколи не читають книжки, їхні однолітки, які частіше читають книжки в паперовому вигляді, отримали на 49 балів більше за тест із читання PISA-2018. Учні та учениці, які частіше читають книги на цифрових пристроях, мають відповідну перевагу в 15 балів”.

Також аналітична записка привертає увагу до постійної невідповідності кількості друкованих книг в учнів, сім’ї яких належать до різних соціально-економічних рівнів, що потенційно призведе до зростання освітньої нерівності.

“Незважаючи на те, що більша частина світу стає все більш цифровою, не варто забувати про рівний доступ до друкованих книг. У той час як учні та учениці з поганими передумовами для навчання “наздоганяють” учнів із кращими передумовами в доступі до цифрових ресурсів, їхній доступ до культурного капіталу, як-от паперових книжок, зменшився. Соціально-економічний розрив же залишається постійним”, – йдеться в аналітичній записці.

Як читання паперових чи електронних книжок впливає на читацьку компетентність – PISA

Завантажити файл

Нагадуємо, що Україна візьме участь в основному етапі PISA-2022.

Більше про результати PISA читайте у розділі за посиланням.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – Voyagerix, Depositphotos


Обговорення