Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

12 Листопада 2023

Як діти можуть підтримати друзів, у яких померли рідні – поради Світлани Ройз

Дорослі та діти часто хочуть допомогти своїм друзям, які переживають втрату, та часом не знають, як це зробити, аби не нашкодити. МОЗ спільно з дитячою та сімейною психологинею Світланою Ройз підготували поради, як діти можуть підтримати друга чи подругу, в яких померла рідна людина.

Матеріал підготовлений у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як?” за ініціативою Олени Зеленської.

Насамперед батькам треба пам’ятати, що новина про горе друга чи подруги може травмувати також і їхню дитину, адже вона природно наштовхує на думки, що й у її родині може статися щось подібне. Тому якщо дитина дізнається про те, що сталося, від батьків, важливо обережно підбирати слова.

  • Світлана Ройз радить уникати слова “твій (друг)”, “твоя (подруга)”, коли батьки будуть говорити про втрату, щоб дитина не проєктувала ситуацію на себе.
  • Можна розказати, в кого померла близька людина, та пояснити, що їм зараз важко і їм знадобиться допомога.
  • Також варто наголосити, що дитині не треба боятися, що чуже горе якось відобразиться на ній. Навпаки – якщо вона спробує поговорити та допомогти, то їй самій стане краще.

Батьки можуть запитати дитину, чи знає вона, якими словами краще підтримати друзів після втрати. Варто вислухати відповіді та підтримати коректні.

Можна запропонувати свої варіанти:

  • я знаю, що сталося, і мені дуже шкода;
  • я не знаю, як підібрати слова, щоб підтримати тебе;
  • ми всі завжди будемо пам’ятати твого батька/твою матір, якщо ти захочеш щось зробити в його пам’ять, я тобі допоможу.

Також варто пояснити, чому не можна казати подрузі чи другу, які пережили втрату “не плач”, “не переживай”, “все буде добре”, “зате в тебе залишилася мама/тато”, “зате ти живий”.

  • Не варто ставити зайвих запитань, бо вони можуть ранити. Але якщо друг чи подруга захочуть виговоритися, то дуже важливо вислухати їх.
  • Не потрібно нав’язувати свою компанію тому, хто переживає втрату, якщо ця людина хоче побути на самоті. Водночас не можна ігнорувати її.
  • Не треба стишувати голос чи припиняти розмову, коли входить людина, яка пережила втрату. Їй це може бути неприємно.

Якщо дитина хоче обійняти подругу чи друга, щоб заспокоїти чи в такий спосіб висловити свою підтримку, то обов’язково потрібно спитати дозволу.

Варто запропонувати дитині, що переживає горе, приєднатися до якоїсь активності. Якщо вона відмовилася, то краще не вмовляти, а сказати, якщо захоче долучитися до гри, то на неї будуть чекати.

Батьки можуть пояснити, що у горі важливо просто бути поруч, щоби друг чи подруга знали, що у неї є друзі, на увагу, дружбу і допомогу від яких вони можуть розраховувати.

Раніше ми розповідали, що педагогів запрошують на вебінар щодо особливостей спілкування з родинами військовослужбовців.

Титульне фото: ФАКТИ


Обговорення