Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

31 Серпня 2020

Як діяти директорам шкіл, якщо в учнів чи вчителів симптоми коронавірусу – алгоритм дій від МОН

Міністерство освіти і науки видало рекомендації, як діяти директорам шкіл у разі виявлення симптомів COVID-19 в учнів або працівників закладу.

Вони є у листі № 1/9-490 від 28 серпня, опублікованому на сайті МОН. Ознайомитись із ними повністю можна нижче.

Рекомендований алгоритм дій керівника ЗЗСО у разі виявлення у здобувача освіти та / або працівника ЗЗСО ознак гострого респіраторного захворювання

Постановою Головного державного санітарного лікаря України від 22.08.2020 №50 затверджено Протиепідемічні заходи у закладах освіти на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID- 19).

Керівник ЗЗСО в межах компетенції має забезпечити виконання зазначеної постанови. До початку навчального року необхідно визначити порядок відокремлення осіб, у яких виявлено ознаки гострого респіраторного захворювання, від інших здобувачів освіти та працівників ЗЗСО, а також процедуру інформування батьків (інших законних представників) та консультування з ними й сімейними лікарями / органами управління охороною здоров’я для ухвалення узгодженого рішення щодо направлення дітей (з батьками або особами, які їх заміняють) додому або (за наявності підстав) щодо направлення учнів / педагогів / працівників до закладу охорони здоров’я.

І. Дії керівника ЗЗСО в разі виявлення в здобувача освіти ознак гострого респіраторного захворювання:

  1. У разі виявлення в здобувача освіти ознак гострого респіраторного захворювання, до приїзду батьків або інших законних представників дитини здобувачі освіти перебувають у масках постійно до вирішення питання щодо спрямування їх додому чи до закладу охорони здоров’я.
  2. До ухвалення відповідного рішення необхідно спрямувати здобувача освіти до спеціально відведеного приміщення ЗЗСО в супроводі працівника закладу освіти (ним може бути медичний працівник закладу або, в разі відсутності медичного працівника, класний керівник або інший працівник закладу (далі – уповноважена особа), визначений керівником закладу або його заступником) та невідкладно поінформувати батьків (інших законних представників). Переконайтеся в тому, що батьки здобувача освіти знають, як зв’язатися з уповноваженою особою. Ця особа має бути забезпечена стандартними засобами захисту, а також повинна дотримуватися заходів безпеки під час догляду за особами з підозрою на COVID-19: носити маску й дотримуватися необхідної дистанції.

У разі, якщо дитина налякана й болісно переживає власний стан, уповноважена особа має заспокоїти дитину й залишатися з нею в окремому приміщенні, що добре провітрюється, не знімати маску й дотримуватися дистанції.

  1. Медичний працівник або уповноважена особа має надіслати екстрене повідомлення форми 058/о про підозру на інфекційне захворювання до лабораторного центру (відповідного його підрозділу).
  2. Медичний працівник або уповноважена особа закладу реєструє випадок в журналі реєстрації форми О6О/о.
  3. Медичний працівник або уповноважена особа телефонує батькам та / або сімейному лікарю, викликає (за потреби) швидку допомогу, після прибуття батьків відправляє з ними дитину додому. За наявності показань для госпіталізації швидка медична допомога доставляє дитину до стаціонару.
  4. Медичний працівник або уповноважена особа співпрацює з епідеміологами лабораторного центру під час епідеміологічного розслідування й допомагає їм визначити коло контактних осіб:
  • які разом перебували в шкільному транспорті;
  • які були разом в одному приміщенні (класі);
  • які контактували в побуті.
  1. Ніхто з працівників ЗЗСО, зокрема й медичний працівник чи уповноважена особа, які опікуються підозрілим або підтвердженим випадком COVID-19, не має права розголошувати імені хворого або того, у кого підозрюють COVID-19, задля збереження лікарської таємниці. Обов’язок закладу освіти – запобігати булінгу та стигматизації у зв’язку з COVID-19.

ІІ. Дії керівника ЗЗСО в разі отримання позитивного тесту на SARS-CoV2 у здобувача освіти:

У разі отримання позитивного результату тестування на SARS-CoV2 здобувача освіти необхідно:

  • спрямувати додому на самоізоляцію контактних осіб (клас, групу) (згідно з Додатком 2 до Стандартів медичної допомоги “Коронавірусна хвороба (COVID-19)”) на 14 днів;
  • забезпечити позачергове проведення дезінфекції та генеральне прибирання приміщення школи / класу, салону шкільного автобуса тощо;
  • для класу / групи, яка перебуває на самоізоляції, організувати освітній процес за допомогою технологій дистанційного навчання;
  • якщо захворювання на COVID-19 підтвердилося й в контактних осіб, директор школи може ухвалити рішення про організацію освітнього процесу за допомогою технологій дистанційного навчання для кількох класів або закладу освіти залежно від наявності підтверджених випадків в одному чи кількох класах;
  • медичний працівник закладу або уповноважена особа має співпрацювати з епідеміологами лабораторного центру під час епідеміологічного розслідування.

ІІІ. Якщо на COVID-19 захворів учитель, інший працівник ЗЗСО необхідно:

  1. працівники ЗЗСО, які перебували в контакті з особами, в яких лабораторно підтверджено захворювання на COVID-19, не виходять на роботу та невідкладно звертаються по медичну допомогу;
  2. якщо температура, кашель, нежить у працівника школи з’явилися під час роботи, він має невідкладно залишити заклад освіти і звернутися до закладу охорони здоров’я по медичну допомогу; якщо ж у нього виникли такі небезпечні симптоми як задишка, частий сухий кашель, біль у грудній клітці, температура, яку складно знизити, виражена блідість чи синюшність шкіри, повторне блювання, необхідно викликати екстрену допомогу, попередивши медиків, що є підозра на COVID-19.

У приміщенні, де перебував хворий учитель / працівник, слід провести поза розкладом провітрювання та дезінфекцію поверхонь.

ІV. Інформування учасників освітнього процесу про випадок COVID-19 у ЗЗСО:

  • Переконайтеся, що працівникам закладу освіти та батькам школярів відомо, що ніхто не має відвідувати школу, якщо в нього / неї температура, кашель, нежить. Переконайтеся, що вони розуміють, що мають залишатися вдома, якщо контактували з хворим.
  • Попросіть, у разі підозри, контакту чи хвороби на COVID-19 вчителів / працівників школи й батьків учнів повідомляти про це вчителю / медичному працівнику / адміністрації.
  • Нагадуйте працівникам школи та батькам учнів про особливу небезпеку COVID-19 та необхідність дотримуватися дистанції, регулярно мити руки, уникати скупчення людей, провітрювати приміщення.
  • Пояснюйте, як можна зменшити стрес: більше спілкуватися з рідними телефоном або онлайн, займатися улюбленими справами.
  • Порадьте батькам, як зробити родинне помешкання безпечнішим для дорослих та дітей (регулярно дезінфікувати поверхні й провітрювати приміщення).

Закликайте звертатися до лікаря/лікарки телефоном у разі появи небезпечних симптомів.

5f4c8fe10eaf5204042250

Завантажити документ

Дивіться також вимоги МОЗ щодо організації навчання під час карантину

Нагадаємо, уряд продовжив адаптивний карантин до 31 жовтня. Також дивіться новий поділ на карантинні зони, який діятиме перші два тижні навчання.

Фото: автор – 5seconds, Depositphotos

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber, а також Telegram для учнів


Обговорення