Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

5 Лютого 2023

Як говорити з дітьми про інтернет-безпеку й куди звертатися по допомогу: поради для вчителів та батьків

Учні 6–8 класів (діти 11–14 років) сидять в інтернеті 3 чи більше годин на день. Ризики, які зустрічаються їм найчастіше: образливі/неприємні повідомлення, питання про місце проживання, пропозиції дружби від незнайомців, прохання відкрити підозріле посилання, прохання надіслати фото чи відео.

Результатами дослідження освітнього проєкту #stop_секстинг поділилося Міністерство освіти і науки.

Також експерти #stop_секстинг розробили поради, які допоможуть вчителям та батькам говорити з дітьми про інтернет-безпеку. Публікуємо їх у майже незмінному вигляді.

  1. Розмова не має бути незручною для дитини чи схожою на лекцію. Найкраще провести бесіду за вечерею, під час подорожі або в розмові перед сном. Варто дати дитині час, аби сформулювати думки; виявити залученість, ставлячи відкриті запитання, щоб спонукати до більш змістовних відповідей; говорити привітно.
  2. Готуючись до розмови, ознайомтеся з додатками та платформами, які використовують діти, а також із поширеними проблемами безпеки в інтернеті.
  3. Про складні речі варто говорити простими словами. Іноді як батьки, так і діти можуть уникати складніших тем, як-от: порнографія, секстинг, онлайн-стосунки тощо. Однак такі розмови так само важливі, як і розмови про надмірний екранний час та кібербулінг. Вони відіграють ключову роль у тому, щоб допомогти дітям розпізнати ризик і шкоду в інтернеті.
  4. Деякий контент може спричинити в молодих людей відчуття депресії, тривоги або невпевненості. Алгоритми, які пропагують самоушкодження, фейкові новини чи інший шкідливий вміст, можуть впливати на те, як діти думають і відчувають навколишній світ. Важливо, щоб вони розуміли, куди звертатися, якщо їм потрібна підтримка, наприклад, дитина може поговорити з дорослим, якому довіряє, або зателефонувати на гарячу лінію 1545 (далі обрати 3).
  5. Намагайтеся завжди підтримувати з дітьми довірливі стосунки. Тоді дитина просто і відкрито буде ділитися з дорослими інформацією про улюблених блогерів та ютуб-канали, а також поінформує в разі, якщо незнайомець буде вимагати будь-що, звернеться за порадою щодо налаштування конфіденційності тощо.
78983e89-95cf-46cd-b54a-8074b6f48505

Куди звертатися по допомогу в разі онлайн-ризиків для дітей?

  1. Урядова консультаційна лінія з питань безпеки дітей в інтернеті 15–45 (анонімно, цілодобово та безплатно).
  2. Психологічна лінія підтримки #stop_секстинг. За безплатними та конфіденційними консультаціями можуть звернутися діти та дорослі.
  3. Портал повідомлень про небажаний контент IWF. На порталі можна повідомити про матеріали, що зображують сексуальне насильство над дітьми. Ці повідомлення допомагають захистити дітей та не допустити подальшої сексуальної експлуатації.

Читайте також:Уроки про безпечну поведінку в інтернеті: докладні рекомендації для вчителів”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – HayDmitriy, Depositphotos


Обговорення