Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

4 Жовтня 2024

Як громади забезпечують безплатний медичний огляд для освітян: роз’яснення від Служби освітнього омбудсмена

Згідно зі статтею 169 Кодексу законів про працю України, проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників оплачує роботодавець.

Про це нагадала Служба освітнього омбудсмена.

Водночас, у Службі розповіли, що до них періодично надходять звернення від педагогів про примус сплачувати повністю або частково за медичний огляд із власної кишені.

Тому, за даними Служби, усіх громадян України можна поділити на 3 категорії:

  1. які взагалі не сплачують за медичний огляд працівників закладів освіти;
  2. які сплачують за медичний огляд, але за довідку про проходження попереднього, періодичного та позачергового психіатричних оглядів, зокрема, на предмет вживання психоактивних речовин форми № 100-2/о примушують платити працівників закладів освіти з власної кишені;
  3. які сплачують за медичний огляд і за довідку про проходження психіатричного огляду № 100-2/о.

У Службі також наголосили, що наразі громади вже почали роботу над бюджетом на наступний 2025 рік. Тому освітяни можуть звертатися до органів управління освітою, місцевої влади й депутатів місцевих рад і вимагати закласти кошти в бюджеті ОТГ на безплатний медичний огляд.

Водночас закупівля послуг на проведення попередніх, періодичних і позачергових медичних оглядів, зокрема, огляд у психіатра з видачею довідки № 100-2/о, може відбуватися по-різному. Зокрема, для цього заклад (установа, організація, підприємство), у якого закуповуватимуть відповідні послуги, повинен мати ліцензії:

Як розповіли в Службі, у деяких громадах закуповують медичний огляд у приватних організацій і до закладу освіти на один день приїздять необхідні лікарі (роблять необхідні лабораторні дослідження, включно з флюорографією). Це дає змогу заощадити час освітян і робить медичний огляд зручнішим.

Загалом школа / садочок чи орган управління освітою може закупити послуги медичного огляду разом з послугою психіатричного огляду та довідкою № 100-2/о в одного закладу (установи, підприємства, організації) за умови наявності відповідних ліцензій. Наприклад:

  • Гніванський центр з обслуговування закладів освіти (Вінницька область) у специфікації до договору вказав інформацію про проведення профілактичних медичних оглядів (окремо для жінок і чоловіків та залежно від типів закладів) та проведення психіатричного огляду, зокрема, і на предмет вживання психоактивних речовин (з видачею довідки);
  • Дрогобицька гімназія № 17 (Львівська область) закуповує послуги медичного та психіатричного огляду, куди входить довідка та дослідження на предмет вживання психоактивних речовин.

У разі закупівлі послуг у різних підприємств (установ, організацій) можуть виникнути проблеми. Зокрема, у такій ситуації з медичним оглядом проблем не виникає, а от закупівля послуг психіатричного огляду разом з довідкою № 100-2/о більш складне завдання. Наразі це питання громади розв’язують так:

  • Департамент освіти Полтавської міської ради закуповує послуги на проведення попередніх, періодичних і позачергових психіатричних оглядів. В умовах вказують, що цей огляд має відбуватися на базі визначених закладів освіти й містити огляд у лікаря психіатра й лабораторні дослідження. За результатами огляду освітяни мають отримати довідку № 100-2/о. Тобто фактично вона включена у вартість психіатричного огляду;
  • Виконавчий комітет Мошнівської сільської ради (Черкаська область) закуповує послуги на проведення попередніх, періодичних і позачергових психіатричних оглядів, зокрема, на предмет вживання психоактивних речовин (з видачею медичної довідки).

У Службі також розповіли про досвід Одеси. Там Департамент освіти і науки подає перелік осіб, які потребуватимуть медичного та психіатричного оглядів, до Департаменту охорони здоров’я. Після цього кожен заклад освіти визначає відповідальну особу за організацію.

Проведення медичних оглядів фінансують із бюджету Одеської міської ТГ. Необхідну суму виділяють залежно від кількості працівників комунальних закладів освіти та працівників закладів охорони здоров’я, які мають пройти медогляд, зокрема, профілактичний психіатричний огляд. Якщо вартість медичних оглядів чи довідки змінюється, то до міської програми “Здоров’я” на 2024 – 2026 роки вносяться зміни та коригування. Тобто кожен структурний підрозділ займається своїми питаннями: Департамент освіти і науки – освітою і наукою, а Департамент охорони здоров’я – охороною здоров’я.

Читайте також: ““Скасували морально застарілі норми”: що змінилося в медоглядах для учнів та дошкільнят для зарахування до закладів освіти”.

Титульне фото: freepic.com


Обговорення