Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

6 Травня 2020

Як налагодити дистанційне навчання – посібник для шкіл від ГО “Смарт освіта” та МОН

ГО “Смарт освіта” спільно з Міністерством освіти і науки розробили посібник із методичними рекомендаціями для початкової, основної та старшої шкіл щодо дистанційного навчання.

Посібник доступний за цим посиланням (мобільна версія) або в документі нижче.

У ньому розповідається про таке:

  • перехід на дистанційне навчання – з чого почати;
  • як обрати платформи та створити комунікативний простір;
  • як скласти розклад;
  • як налаштувати режим роботи вчителів;
  • як налагодити зворотний зв’язок з учнями;
  • як оцінювати учнів під час карантину;
  • академічна доброчесність та запобігання списуванню в дистанційному навчанні.

Також тут є огляд основних інструментів для організації дистанційного навчання.

“Цей посібник – відповідь на пандемію коронавірусу і вимушений карантин в українських школах. Наші діти вже майже 2 місяці не мають змоги відвідувати школи, а вчителі та вчительки прискорено опановують технології та підходи дистанційного навчання. Цей період став викликом, але й хорошим досвідом для наших освітян.

У посібнику ми узагальнили найкращі практики, які можуть стати корисними для педагогів. Ми впевнені, що рекомендації наших методисток, а також досвід багатьох учителів/учительок-практиків не лише будуть корисними для дистанційного закінчення 2019/2020 навчального року, а й стануть джерелом цікавих ідей для очного навчання”, – зазначає співзасновниця ГО “Смарт освіта” Іванна Коберник.

Методичка розділена на дві частини:

  • Загальні принципи та інструменти дистанційного навчання (взаємодія між учителями, учнями і батьками, академічна доброчеснсть, огляд вебресурсів і рекомендації для роботи з ними);
  • Методи дистанційного навчання школярів різного віку (режими дистанційного навчання і розклад уроків, мотивація учнів, оцінювання та контроль, зворотний зв’язок, дистанційне навчання дітей з ООП і т.д.);

Водночас, зараз МОН оновлює положення про дистанційне навчання. Як розповідають у відомстві, в його основу ляже досвід карантину через COVID-19.

ГРИФ_Методичні_рекомендації_дистанційна_освіта_развороты

Завантажити посібник

Завантажити мобільну версію

Посібник підготовлений за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”. Позиція Міжнародного фонду “Відродження” може не збігатися з думкою авторів.

Нагадаємо, ГО “Смарт освіта” та ЮНІСЕФ розробили дистанційні уроки з біології про COVID-19. Переглянути їх можна на спеціальній сторінці нашого сайту.

Ілюстрація: перша сторінка посібника

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber


Обговорення

Розділ створено за підтримки Програмної ініціативи “Демократична практика” Міжнародного фонду “Відродження”. Позиція Міжнародного фонду “Відродження” може не збігатися з думкою автора.