Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

24 Липня 2023

Як обрати психолога для дитини: поради від МОЗ

Стрес, тривога та переживання в умовах повномасштабної війни серйозно позначаються на ментальному здоров’ї як дорослих, так і дітей. У таких випадках краще не залишатися сам на сам із проблемами та звертатися за підтримкою до спеціаліста.

У МОЗ розповіли, як обрати підходящого психолога для себе чи для дитини.

Якщо ви вирішили звернутися за допомогою до психолога, варто скористатися простим алгоритмом дій, який допоможе обрати необхідного спеціаліста.

  1. Запитайте рекомендації у знайомих. Друзі та колеги можуть порадити вам хорошого спеціаліста, який підійшов, наприклад, їм. Однак враховуйте, що всі люди різні, а тому це не гарантує ідеального варіанту. Щодо дитячого психолога можна запитати рекомендації в школі або садочку, де навчається дитина.
  2. Обирайте спеціаліста з профільною освітою. Перед тим, як записатися на сеанс до психолога, запитайте, чи має він освіту за відповідним напрямом. У психіатра, до речі, вона має бути медична, адже він має право виписувати медикаментозне лікування. Якщо ви шукаєте спеціаліста дитині, зверніть увагу, чи є в нього дитяча спеціалізація. Також варто запитати, чи проходить він групову або індивідуальну супервізію, під час якої радяться та набираються досвіду в більш досвідчених колег. Зазвичай, психологи радо діляться такою інформацією.
  3. Дізнайтеся про підходи в роботі. Ви зможете зрозуміти, чи комфортно буде працювати вам або дитині за такими методами й стратегіями.
  4. Подивіться відгуки. Якщо психолог публічно веде сторінки подивіться, що саме він там пише. Коментарі та відгуки під публікаціями допоможуть більше дізнатися про спеціаліста.
  5. Домовтеся про пробну зустріч. Під час першої зустрічі поставте психологу всі питання, які вас турбують. Уважно послухайте, як на це відреагує спеціаліст. Якщо вам обіцяють відразу вирішити всі проблеми або ставлять діагнози в перші хвилини розмови – це “червоні прапорці”. У такому випадку краще пошукати більш кваліфікованого спеціаліста. Зверніть увагу, що дитячий спеціаліст насамперед має проконсультувати батьків, адже саме вони допомагають дітям впоратися з травмою, особливо у разі терапії для маленьких. Також, за проханням психолога, розмова з дитиною може відбуватися без присутності дорослих (особливо це актуально для підлітків).

І пам’ятайте, вам і вашій дитині має бути комфортно працювати зі спеціалістом, якого ви обрали. Адже саме довіра є запорукою успіху.

Раніше ми писали про самодопомогу та підтримку інших під час стресових ситуацій: добірка корисних ресурсів.

Титульне фото: freepik.com.


Обговорення