Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

15 Лютого 2022

Як освітянам долучитися до територіальної оборони

Стаття 65 Конституції України передбачає, що Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов’язком громадян України. Для людей, які не мають військового досвіду, одним зі способів долучитися до захисту є вступ до територіальної оборони.

“Нова українська школа” зібрала роз’яснення про цей різновид військ та як працівникам освітніх закладів вступити до нього.

Сили територіальної оборони є допоміжними до Збройних Сил України. Вони виконуватимуть завдання в межах своєї території, але за рішенням Головнокомандувача Збройних Сил України можуть залучатися й до виконання інших завдань.

У мирний час сили ТрО можуть тренуватися на навчаннях та зборах. За цей час виплачують добові та грошову виплату, яка залежить від військового звання. Передбачені також грошові доплати для тих, хто успішно виконали програму підготовки.

Працівники освітніх закладів, як і інші офіційно працевлаштовані, на час зборів та навчань ТрО будуть звільнені від своєї основної роботи зі збереженням робочого місця. Вони отримають свій середній заробіток за цей період.

Збори можуть відбуватися від одного до кількох разів на рік. Навчання зазвичай відбуваються у вихідні. Єдиного розкладу немає, він відрізняється в різних підрозділах.

Долучитися до ТрО можуть усі охочі жінки та чоловіки віком від 18 років. Наявність військового досвіду не має значення.

Міністерство оборони написало прості 6 кроків, які необхідно пройти, аби стати резервістом Сил територіальної оборони Збройних Сил України:

1. Проконсультуватися в територіальному центрі комплектації (колишні військові комісаріати) або за телефоном 0 800 50 70 28. Охочим допоможуть обрати військову частину, посаду та спеціальність для проходження служби.

2. Зібрати необхідні документи та подати заяву командиру військової частини, яку обрано для проходження служби. До заяви додаються:

  • копія паспорта громадянина України (з оригіналом);
  • копія довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • звернутися до керівника ТЦК за обліковою / послужною карткою;
  • копія військово-облікового документа (військового квитка, тимчасового посвідчення військовозобов’язаного, посвідчення про приписку).

3. Пройти медичний огляд.

4. Пройти перевірку рівня фізичної підготовленості.

5. Пройти професійно-психологічне тестування.

6. Підписати контракт. Термін дії контракту резервіста територіальної оборони — три роки, але за бажання його можна розірвати раніше.

Раніше ми писали про те, що робити школам у разі бойових дій.

Читайте також: Аби бути в безпеці. Як підготувати дітей до надзвичайних ситуацій, не лякаючи.

Раніше ми писали про те, як діяти, якщо навчальний заклад заміновано.

Фото: автор – Стас Козлюк, Новинарня


Обговорення