Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

9 Серпня 2023

Як підтримати дитину з інтелектуальними порушеннями в кризовій ситуації: поради батькам

Експерти ГО “Підтримай дитину” розробили перелік рекомендацій щодо того, як допомогти дитині з інтелектуальними порушеннями в кризових ситуаціях: під час повітряної тривоги, евакуації, якщо вимкнули світло тощо.

Про це повідомило Міністерство освіти і науки України.

У період повномасштабної війни діти з інтелектуальними порушеннями потребують особливої підтримки дорослих. Вони можуть незвичайно сприймати та обробляти отриману інформацію, а також мати непередбачувані реакції на події. У таких випадках украй важливо, щоб людина, яка знаходиться поруч, знала, що робити, аби допомогти й запобігти негативним наслідкам.

Фахівці рекомендують батькам дотримуватися ряду важливих рекомендацій:

  • попіклуйтеся про фізичний комфорт дитини: вона не має бути голодною, їй має бути тепло тощо;
  • залишайтеся поряд із дитиною;
  • поясніть дитині ситуацію доступною для неї мовою без деталізації, не приховуйте правду;
  • складіть і розкажіть дитині план дій у випадку кризової ситуації: він може бути у вигляді казки про улюблених персонажів тощо (краще обговорити такі речі заздалегідь);
  • дотримуйтеся правил інформаційної гігієни та не передавайте дитині неперевірену негативну інформацію;
  • запропонуйте їй найпростіші техніки заземлення: дихальні вправи, релаксаційні техніки, ігри, спрямовані на підвищення концентрації уваги чи її перемикання тощо;
  • майте під рукою сенсорну коробку з іграшками, цікавими предметами, завданнями тощо;
  • підтримуйте комунікацію: ставте запитання та відповідайте самі, підтримуйте тактильний і зоровий контакт з дитиною, обіймайте її.

Пам’ятайте, ви маєте бути прикладом для дитини, тож намагайтеся зберігати спокій у кризових ситуаціях. Тільки в такому випадку ви зможете надати якісну психологічну підтримку та допомогти дитині подолати ситуацію без великої загрози для її психологічного стану.

Читайте також: “Не тільки через соцмережі”: у МОЗ розповіли, чому психічний стан сучасних дітей погіршується”.

Титульне фото: womo.ua


Обговорення

Розділ створено за підтримки Програмної ініціативи “Демократична практика” Міжнародного фонду “Відродження”. Позиція Міжнародного фонду “Відродження” може не збігатися з думкою автора.