Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

12 Жовтня 2021

Як преміюють педагогів – роз’яснення освітнього омбудсмена

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов роз’яснив преміювання педагогічних працівників та керівників закладів освіти.

Роз’яснення з’явилося на сайті Служби освітнього омбудсмена.

Процедура виплати премій

Якщо заклад освіти обслуговує бухгалтерія управління освіти

  1. Керівник має звернутися до бухгалтерії управління освіти з письмовим або усним запитом щодо наявності коштів та розміру, які можна спрямувати на премії.
  2. Отримує відповідь на запит від бухгалтерії управління освіти про наявність коштів та суму, яку можна спрямувати на премії.
  3. Разом із профспілковим комітетом визначає умови та розмір преміювання. Для забезпечення прозорості досвідчені директори радять створювати комісію в закладі освіти, до складу якої обов’язково входять керівник закладу та представник/-и профспілки, можуть входити заступники директора, представники трудового колективу. Особливо це важливо, якщо в закладі освіти працюють родичі директора – завдяки колегіальному рішенню можна уникнути конфлікту інтересів.
  4. Директор закладу освіти видає наказ про преміювання й передає його в управління освіти.
  5. Ознайомлює працівників із наказом про преміювання під підпис.

Якщо заклад освіти має свою бухгалтерію

  1. Керівник з’ясовує з бухгалтером закладу освіти обсяг коштів, які можна спрямувати на премії.
  2. Разом із профспілковим комітетом визначає умови та розмір преміювання. Може створити комісію, зазначену, в пункті 3 вище. Подання на преміювання може робити заступник директора.
  3. Видає наказ про преміювання.
  4. Ознайомлює працівників закладу освіти з наказом про преміювання під підпис.

Як виплачуються премії директорам

Незалежно, чи заклад має власну бухгалтерія, чи обслуговується бухгалтерією управління освіти, процедура одна.

За ініціативою та клопотанням профспілкової організації та / або начальника органу управління освітою (департамент, управління, відділ освіти) ініціюється виплата премій керівникам закладів освіти або окремому директору. Профспілкова організація разом з управлінням погоджують розміри премій. Керівник управління освітою видає відповідний наказ, з яким ознайомлює під підпис директорів закладів освіти, яких преміюють.

За що виплачують премії

  • За особливі трудові заслуги педагогічні та науково-педагогічні працівники можуть бути нагороджені державними нагородами, представлені до присудження державних премій України, відзначені знаками, грамотами, іншими видами морального та матеріального заохочення.
  • До працівників підприємств, установ, організацій можуть застосовуватись будь-які заохочення, що містяться в затверджених трудовими колективами правилах внутрішнього трудового розпорядку.
  • Кожен заклад освіти розробляє Положення про преміювання, у якому визначає порядок та критерії виплати премій. Виплати здійснюються відповідно до особистого внеску працівника в загальні результати роботи. У положенні може зазначатися, що преміювання здійснюється за підсумками роботи певного періоду (місяць, квартал, рік), до державних та професійних свят, ювілейних дат працівників тощо.

Служба освітнього омбудсмена промоніторила Положення про преміювання закладів освіти на їхніх вебсайтах і виокремила типові критерії щодо преміювання:

  • за якісну сумлінну працю (якість проведених уроків та занять, використання новітніх технологій в освітньому процесі, участь у суспільно-громадському житті закладу освіти, стан документації, належний рівень виконавської та трудової дисципліни, ефективна робота з батьками, організація та участь у заходах);
  • сприяння розвитку здібностей учнів (підготовка переможців учнівських олімпіад різних рівнів, конкурсу захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук та інших конкурсів);
  • перемога та участь у професійних конкурсах педагогів;
  • участь у розробленні підручників, навчально-методичних посібників, засобів навчання, рекомендацій, авторських навчальних програм тощо.

З яких джерел платять премії

Преміювання здійснюють у межах фонду заробітної плати на поточний бюджетний рік. Переважно в січні поточного року затверджується кошторис закладу освіти, де, зокрема, визначені й кошторисні призначення на зарплати з урахуванням надбавок і доплат.

“Лише ці кошти можна використати для преміювання, у разі наявності залишків. Виплатити премії за кошти, призначені для придбання товарів та послуг неможливо”, – наголошують на сайті освітнього омбудсмена.

Заробітна плата педпрацівників закладів загальної середньої освіти та інших типів закладів, що забезпечують повну загальну середню освіту, здійснюється за кошти освітньої субвенції. Тож для виплати премій педагогам шкіл можна використовувати й залишки освітньої субвенції за попередні роки.

Але є умова для використання цих залишків: видатки, пов’язані зі стимулюванням, преміюванням працівників кожної бюджетної установи, здійснюються виключно після ліквідації заборгованості із заробітної плати, строк виплати якої минув.

Також на виплату премій можна використовувати кошти спеціального фонду бюджету закладу освіти в межах фактичних надходжень та затвердженого фонду оплати праці. Цей фонд наповнюється з плати за послуги, що надає заклад освіти, та інші джерела власних надходжень.

Які документи регулюють виплату премій

Преміювання в школі регулює колективний договір, частиною якого є Положення про преміювання, у якому зазначаються критерії преміювання, порядок визначення розмірів премій, нарахування та виплата премій.

До цих документів має бути відкритий доступ. Вони укладаються між закладом освіти та профспілковим органом або іншим органом, який трудовий колектив уповноважив на представництво. Якщо такого органу нема, це роблять представники працівників, обрані й уповноважені трудовим колективом.

Освітній омбудсмен радить працівникам шкіл ознайомитися з цими документами, а директорам шкіл – показувати їх, приймаючи на роботу нових працівників. Також копії документів можна розмістити на сайті школи чи на дошці оголошень.

Раніше освітній омбудсмен роз’янив, які є надбавки та доплати й чому їх недоотримують педагоги.

Фото: автор – olly18, Depositphotos


Обговорення