Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

8 Липня 2024

Як розпізнати ПТСР і куди звертатися за допомогою: поради від МОЗ

Сьогодні кожен українець і кожна українка живе в умовах стресу. Постійні повітряні тривоги, атаки ворога, хвилювання за близьких і друзів, які перебувають на фронті – усе це спричиняє глибоке психоемоційне напруження. Навіть ті, хто зовні здаються стійким, часто переживають внутрішні потрясіння. Тому дедалі більше людей стикаються з посттравматичним стресовим розладом (ПТСР). Крім того, батьки й освітяни несуть відповідальність не лише за своє фізичне й психічне здоров’я, а й за здоров’я дітей, що створює додаткове навантаження.

У Міністерство охорони здоров’я розповіли, як розпізнати ознаки ПТСР і куди педагоги, батьки й діти можуть звернутися зо допомогою.

ПТСР – це розлад психічного здоров’я, який може виникнути після того, як людина пережила або стала свідком травматичних подій, зокрема, тої, що несе загрозу життю або фізичній цілісності (утім, не кожна травматична подія обов’язково спричиняє ПТСР, і не кожна людина, яка пережила травму, страждатиме від цього розладу).

За даними МОЗ, на кінець червня 2024 року в Електронній системі охорони здоров’я зареєстрували 27 544-х українців з діагнозом ПТСР. Із них 8 888 осіб – у 2024 році.

Люди по-різному реагують на травматичні події. Більшість із часом почувається краще, а симптоми стресової реакції зникають. Однак у тих, хто продовжує відчувати інтенсивні емоції або має тривожні думки можуть діагностувати ПТСР. Основні симптоми розладу включають:

  • негативні спогади та/або нічні жахи;
  • постійне відчуття суму, страху чи гніву;
  • відчуженість від інших людей;
  • уникання
ситуацій чи людей, які нагадують про травматичну
подію;
  • сильна негативна реакція на звичайні речі, як-от гучний звук чи випадковий дотик.

Якщо ви спостерігаєте в себе або близької людини такі симптоми, у МОЗ радять звернутися по допомогу до сімейного лікаря. У разі потреби він спрямує пацієнта до фахівця із психічного здоровʼя – психолога чи психіатра.

Знайти медиків, які пройшли відповідне навчання й надають допомогу щодо психічного здоров’я можна на дашборді за посиланням. Крім того, за інформацією можна звернутися до операторів контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Докладніше дізнатися про посттравматичний стресовий розділ можна тут.

Читайте також: 4 з 10 українських дітей мають ознаки потенційного ПТСР: результати дослідження”.

Титульне фото: “Українська правда життя”


Обговорення