Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

6 Січня 2023

Як розвивається мозок підлітка під впливом соцмереж: науковці зі США провели дослідження

Науковці з університету Північної Кароліни здійснили дослідження, до якого залучили 169 підлітків віком близько 12 років. Учені поставили за мету з’ясувати, як постійна перевірка соцмереж й отримання швидких реакцій – схвалення чи несхвалення у вигляді лайків і коментарів – впливають на мозок молоді.

Про результати дослідження розповіло видання HealthDay.

Науковці зі США дослідили, як часта перевірка таких мереж, як Facebook, Instagram і Snapchat, пов’язана зі змінами у функційному розвитку мозку молодших підлітків. Авторкою проєкту є докторка Єва Телзер.

До експерименту залучили 169 шести- та семикласників з трьох загальноосвітніх середніх шкіл у сільській місцевості Північної Кароліни. Цей вік дуже важливий у розвитку людського мозку.

Серед учасників були представники різних рас, дівчата і хлопці. Піддослідні звітували про те, як часто перевіряють соцмережі – від менш ніж разу на день до понад 20 разів. Дослідники ранжували учасників відповідно до цієї інформації.

Далі підлітки пройшли функційну магнітно-резонансну томографію. Протягом цієї процедури вони мали швидко натиснути кнопку, щоб отримати соціальне схвалення.

Використавши МРТ, науковці виявили, що постійне оновлення соцмереж може бути пов’язане із чутливістю мозку до соціальної винагороди (похвали, підтримки, визнання заслуг) або покарання (засудження) – лайків та коментарів у соцмережах.

Звісно, лайки – не єдиний спосіб для підлітка здобути суспільне схвалення – похвала від однолітків у реальному житті, отримання грошей теж важливі. Але вподобайки посідають неабияке місце у цій системі.

У мозках дванадцятирічних учасників, які перевіряють соцмережі по 15 разів на день, а саме в ділянці, яка визначає специфіку середовища, протягом трьох років відбулися зміни, пов’язані саме з відповіддю на соціальне схвалення. Ця ділянка реагує на ті подразники, яким людина надає найбільшого значення й уваги. Авторка експерименту припускає, що такі підлітки стають надчутливими до фідбеку від однолітків – похвали чи критики.

Як зазначає дослідниця, зараз складно сказати, як такі зміни в мозку вплинуть на майбутнє підлітків. Можливо, ця гіперчутливість до соціального схвалення збережеться в дорослому віці.

З одного боку, зміни в мозку можуть призвести до компульсивної поведінки й залежності від соцмереж. З іншого – вони можуть свідчити про адаптацію, яка допомагає підліткам давати собі раду у світі, що дедалі більше цифровізується.

Для того, щоб з’ясувати відповіді на всі ці питання, потрібні подальші дослідження – наприклад, піврічне спостереження за групою дітей, які не користуються телефонами.

Звісно, якщо батьки бачать, що соцмережі впливають на дитину негативно, варто обмежити доступ до них, запропонувати більше активностей офлайн – спорт, прогулянки, волонтерство.

Читайте також: “Скоротити для дітей час із гаджетами і влаштовувати дні без інтернету: поради психологів”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – monkeybusiness, Depositphotos


Обговорення