Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

12 Червня 2024

Як випускникам отримати документи про освіту, якщо можливості приїхати в школу/ коледж / університет немає: роз’яснення від освітнього омбудсмена

Сьогодні в Україні частина закладів освіти фізично перебувають у зоні бойових дій або на ТОТ. У таких школах, коледжах і університетах зберігається чимало документів, які не забрали випускники або їхні батьки. Крім того, велика кількість громадян з початку повномасштабного вторгнення росії виїхала в інші країни. Утім, особи, які навчаються в українських закладах освіти, але водночас перебувають за кордоном або не мають змоги особисто відвідати школу / коледж / університет, можуть отримати документ про відповідний рівень освіти іншими способами.

Про те:

  • хто може отримати документ про освіту замість випускника;
  • як отримати документи через закордонні дипломатичні установи України (для випускників ЗЗСО й професійної (професійно-технічної) освіти та їхніх батьків);
  • як отримати документи про середню освіту, якщо школа не здійснює їх видачу

розповіли в Офісі освітнього омбудсмена Сергія Горбачова.

Повний текст роз’яснення доступний за посиланням.

ХТО МОЖЕ ОТРИМАТИ ДОКУМЕНТ ПРО ОСВІТУ ЗАМІСТЬ ВИПУСКНИКА

  • Загальна середня освіта.

Згідно з наказом МОН № 466, документи про загальну середню освіту та додатки до них випускникам, які тимчасово перебувають в інших регіонах України, можуть бути видані одному з батьків / законних представників неповнолітнього випускника або іншим особам за довіреністю (яка посвідчена нотаріально або органом місцевого самоврядування).

  • Професійна (професійно-технічна) освіта.

Відповідно до пункту 6 розділу VII Порядку замовлення, виготовлення, видачі та обліку документів про професійну (професійно-технічну) освіту державного зразка, документи (дублікати документів) видають випускникам закладу освіти або уповноваженим ними особам відповідно до законодавства.

Якщо заклад освіти розташований в зоні ведення бойових дій або на ТОТ, документи можуть видати одному з батьків або іншим законним представникам та іншим особам за довіреністю, посвідченою нотаріально.

  • Фахова передвища освіта.

Відповідно до пункту 6 розділу 8 Порядку виготовлення, видачі, обліку документів про фахову передвищу освіту та додатків до документів про фахову передвищу освіту, документи видають випускникам або уповноваженим ними особам (за довіреністю).

  • Вища освіта.

Відповідно до пункту 7 розділу 8 Порядку замовлення, виготовлення, видачі, обліку документів про вищу освіту та додатків до дипломів європейського зразка, документи про вищу освіту (дублікати документів) видають випускникам або уповноваженим ними особам (за довіреністю).

ОТРИМАННЯ ДОКУМЕНТА ПРО ОСВІТУ ЧЕРЕЗ ЗАКОРДОННІ ДИПЛОМАТИЧНІ УСТАНОВИ УКРАЇНИ (для випускників шкіл та профтехів)

Документи про освіту випускникам, які перебувають за кордоном, але навчаються в школі на території України, видає закордонна дипломатична установа в країні перебування випускника. Це може бути:

  • посольство;
  • консульство;
  • інша закордонна установа.

Тому їхати дитині та її батькам / законним представникам за свідоцтвом про освіту до України не потрібно.
Щоб отримати документ, випускник (його батьки чи інші законні представники) мають подати заяву (в електронній або паперовій формі) до свого закладу освіти. Ознайомитися з форматом заяви можна в тут.
У ній, зокрема, мають бути вказані:

  • найменування закордонної дипломатичної установи (залежно від країни перебування);
  • назва документа про освіту, залежно від того, який рівень освіти здобула дитина;
  • прізвище, ім’я, по батькові та дата народження випускника, на чиє ім’я виготовляється документ;
  • адреса проживання в Україні та країні перебування;
  • засоби зв’язку з випускником: контактний телефон в країні перебування, електронна поштова скринька, месенджери тощо.

Після повідомлення про прибуття документа випускник або його законні представники мають забрати документ протягом 6 місяців. В іншому випадку документ повернуть в Україну.

ЯК ОТРИМАТИ ДОКУМЕНТ ПРО ОСВІТУ, ЯКЩО ЗАКЛАД ОСВІТИ НЕ ЗДІЙСНЮЄ ВИДАЧУ ЦИХ ДОКУМЕНТІВ

Зараз може виникнути ситуація, коли заклад освіти знаходиться в зоні бойових дій або на деокупованих територіях, і, наприклад, перестав функціонувати напередодні завершення навчального року (або просто не може видати документи про освіту).
У такому разі, згідно з наказом МОН № 466, органи управління освіти й керівники закладів освіти мають надати до органів управління освіти обласних, Київської міської державних адміністрацій інформацію про школи, в яких неможливо організувати видачу документів про загальну середню освіту і визначають поточне місце проживання (перебування) випускника.

Далі департаменти освіти Донецької, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Харківської, Херсонської ОДА, згідно з наказом:

  • визначають заклади освіти, які будуть видавати документи таким випускникам;
  • інформують про це місцеві управління, заклади й випускників;
  • організовують видачу документів про загальну середню освіту та додатків до них випускникам, які тимчасово перебувають в інших регіонах України, одному з батьків, законних представників або іншим особам за довіреністю (її надає повнолітній випускник або батьки неповнолітнього випускника).

Докладніше про те, як оформити довіреність в Україні й за кордоном, можна дізнатися за посиланням.

Читайте також: “Визнання іноземних документів про освіту в Україні: як пройти процедуру нострифікації”.

Титульне фото: “Енергодар.City”


Обговорення