Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

28 Вересня 2024

Які спеціальності залишаються в гострому дефіциті та чому не всі вступники скористалися державними грантами

В Україні у 2024 році на бюджетні місця бакалаврату вступили 66 тисяч осіб, ще 108 тисяч отримали контрактні місця.

Про це повідомляє “Укрінформ“, спираючись на дані з інформаційної платформи “Вступ.UA”, Єдиної державної електронної бази з питань освіти та Міністерства освіти й науки України.

Найчастіше абітурієнти обирали менеджмент та комп’ютерні спеціальності, йдеться в аналізі “Укрінформу”. Натомість бракує вступників на таких спеціальностях, як:

  • фізика та астрономія;
  • авіаційна та ракетно-космічна техніка;
  • хімічні технології;
  • електроенергетика;
  • електротехніка та електромеханіка;
  • соціальна робота;
  • середня освіта.

Однак саме за спеціальністю “Середня освіта” зараховано найбільше студентів на бюджет – 6 100 осіб. Ще 2 500 навчатимуться на контракті.

“Співвідношення кількості студентів, які вступали на бюджет і на контракт, упродовж тривалого періоду становило приблизно 40 % на 60 %. Однак вступна кампанія 2024 року демонструє, що після запровадження державних грантів, ми маємо майже 50 % студентів, які одержують повну або часткову фінансову підтримку від держави завдяки вагомому нововведенню”, – розповів “Укрінформу” Олег Шаров, генеральний директор директорату фахової передвищої та вищої освіти МОН.

Водночас 6 284 абітурієнти відмовилися від запропонованого вступу на бюджетні місця. Хоча 4 842 особи з них усе ж вступили до українських закладів вищої освіти на контракт.

Однією з причин такої кількості відмов є те, що у свою п’ятірку для вступу на бюджет частина вступників обирала ті спеціальності та заклади, де не дуже хотіли вчитися, але де була велика ймовірність мати прохідний бал. Та, зрештою, вони обрали навчання за контрактом. Крім цього, на вибір місця навчання впливали й безпекові умови.

Ще 1 442 вступники, які відмовилися від бюджетного місця, взагалі не вступили до українських ЗВО.

“Хтось пішов у фаховий коледж, хтось пішов працювати або краще готуватися до вступу 2025 року. Решта, найімовірніше, поїхала за кордон, зокрема, для навчання. Сумно, адже це реальні втрати для нашої країни. Але я вважаю, що в умовах війни це дуже маленька цифра – йдеться про менш як 1 % від усіх тих, хто вступив цього року”, – зазначив Михайло Винницький, заступник міністра освіти й науки.

Нагадаємо, раніше “Нова українська школа” розповідала про те, як студенти-контрактники можуть отримати від держави грант на навчання. Докладніше про те, як відбувається розподіл коштів, можна дізнатися тут.

Фото: freepik.com


Обговорення