Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

1 Жовтня 2024

Які зміни чекають на вчителів, учнів і батьків у 2025–2026 навчальному році: докладне роз’яснення від МОН

Міністерство освіти і науки України затвердило зміни до деяких нормативно-правових актів, які сприятимуть впровадженню комплексної політики “Школа офлайн”. Вони, зокрема, стосуються навчання учнів-ВПО, а також школярів і школярок на ТОТ і за кордоном.

Про це повідомило МОН.

Ознайомитися з повним текстом наказу МОН №1276 від 9 вересня 2024 року можна нижче або за посиланням.

Нагадаємо, що комплексна політика “Школа офлайн” має на меті, щоб якомога більше українських учнів і учениць повернулися до очного навчання там, де це дозволяє безпекова ситуація, а також передбачає підвищення якості дистанційної освіти там, де офлайн-навчання неможливе. Впровадження політики має відбутися з 1 вересня 2025 року. Утім, усі зміни області можуть поступово реалізувати вже зараз.

Раніше ми також розповідали, що МОН затвердило наказ №1112 “Про затвердження Порядку та умов здобуття загальної середньої освіти в комунальних ЗЗСО в умовах воєнного стану в Україні”. Документ визначає особливості організації навчання в школах України й так само регулює політику “Школа офлайн”.

  • Організація дистанційних класів.

Так, згідно зі змінами, які МОН внесло до низки положень, з 1 вересня 2025 року дистанційні школи й класи зможуть функціонувати за таких умов:

Водночас дітей, які навчаються за сімейною або екстернатною формами, не враховуватимуть у цю кількість (такі форми навчання держава фінансуватиме окремо).

Крім того, якщо жодна школа в громаді не відповідає умовам вище, то за рішенням засновника в ОТГ мають визначити одну найбільш спроможну школу, яка працюватиме без дотримання вимог.

Якщо ж у громаді в жодній школі не можна сформувати конкретний клас певного року навчання, то лише один клас на ОТГ може мати наповнення менше ніж 20 учнів. Наприклад, у громаді є 3 школи, у кожній з яких відкрили дистанційні класи:

А дітей першого класу в жодній школі громади не набирається 20. У такому разі 1-й клас можна відкрити у 2-й або 3-й школі з тією кількістю учнів, які є в громаді (навіть якщо їх менш ніж 20).

  • Дистанційна освіта для дітей за кордоном.

З 1 вересня 2025 року діти, які нині перебувають за кордоном, зможуть навчатися онлайн в українських школах з українознавчим компонентом. Учні й учениці вивчатимуть лише ті предмети, яких немає в закордонних закладах освіти:

  • українську мову;
  • українську літературу;
  • географію;
  • історію України.

Учні й учениці матимуть зручний розклад, який не перетинатиметься з розкладом у школі в країні перебування.

Тобто, паралельне навчання за повною програмою в українській школі дистанційно та в іноземній школі очно не передбачене.

Крім того, класи з українознавчим компонентом враховуватимуть як окреме навантаження вчителів, яке оплачуватиметься (їх закладуть у формулу обрахунку освітньої субвенції).

Раніше МОН також оприлюднило навчальні матеріали для вчителів і вчительок, які працюватимуть за скороченою програмою українознавчим компонентом із учнями 511-х класів.

Офіційні таблиці для перезарахування оцінок із закордонних шкіл доступні тут.

Навчання учнів і учениць, які нині перебувають за кордоном, за українознавчим компонентом відбуватиметься на базі 148 закладів освіти України. Перелік шкіл (за областями), у яких створять спеціальні “українознавчі класи”, доступний за посиланням.

Діти, які нині перебувають за кордоном, також можуть навчатися в українських школах за екстернатною або сімейною формою: учень / учениця вчиться очно в місцевій школі, а опанування української програми покладається на батьків.

  • Навчання за місцем перебування дитини.

Цьогоріч учні-ВПО можуть і далі за бажанням навчатися онлайн у своїх школах. Утім, з 1 вересня 2025 року батьки мають перевести дитину у заклад освіти за місцем фактичного перебування, який працює очно.

Покрокова інструкція, як це зробити, доступна за посиланням.

Учні, які переїхали внаслідок російської агресії, матимуть можливість залишитися на дистанційному навчанні у своїх закладах освіти за умови якщо:

  • у школах за місцем перебування немає вільних місць для очного навчання;
  • місцеві школи відповідного рівня освіти не працюють очно;
  • усі місцеві школи, де проживає учень / учениця, припинили свою діяльність.

“Сьогодні щонайменше 121 000 дітей проживає в одному регіоні України, але продовжує навчатися у своїх школах дистанційно. Очне навчання в громадах, де це дозволяє безпекова ситуація, забезпечить дітям якісну освіту, інтеграцію в нову громаду, розвиток м’яких навичок та індивідуальний підхід учителя”, пояснили в МОН.

  • Навчання дітей на ТОТ.

Якщо дистанційні класи, у яких навчаються учні, що нині перебувають на ТОТ, функціонуватимуть відповідно до оновлених правил, то діти продовжуватимуть навчання у своїх класах. В іншому разі вони можуть перейти в заклад освіти у межах своєї області (який продовжить функціонувати). З міркувань безпеки таке переведення можна здійснити без заяви батьків, а згідно з рішенням обласної військової адміністрації.

Інформацію про впровадження комплексної стратегії “Школа офлайн” шукайте:

Звернутися із запитаннями всі охочі можуть:

  • за номером 1545 (кнопка 5 у голосовому меню);
  • за номером 044 284 19 15 (для осіб, які перебувають за кордоном);
  • за посиланням.
66fa7a0103ac9215496022

Читайте також: ““Школа офлайн: на які зміни очікувати”: безплатний вебінар із заступницею міністра освіти і науки”.

Титульне фото – ГО “Смарт освіта”; школа “Славута”; інфографіка в тексті – МОН


Обговорення