Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

13 Серпня 2024

Якими соціальними мережами користуються діти й підлітки і як ставляться до російського контенту – результати дослідження

Дослідники з’ясували, що в п’ятірку найпопулярніших в українських дітей та молоді соцмереж і месенджерів входять TikTok, YouTube, Telegram, Instagram та Viber. При цьому молодь радше не довіряє анонімним Телеграм-каналам і не дуже толерантно ставиться до російського контенту.

Повний звіт можна завантажити за посиланням.

В опитуванні взяли участь 1415 молодих людей віком від 16 до 35 років, 494 дитини віком від 10 до 12 років і 512 підлітків віком від 13 до 15 років, тобто загалом 2421 особи. Як зазначено у звіті з дослідження, ці вибірки є репрезентативними для населення України відповідного віку.

Згідно з відповідями респондентів та респонденток, найчастіше вони користуються такими соціальними мережами та месенджерами (п’ятірка найпопулярніших):

10-12 років

13-15 років

16-35 років

  1. TikTok;
  2. YouTube;
  3. Telegram;
  4. Viber;
  5. Instagram.
  1. Telegram;
  2. TikTok;
  3. YouTube;
  4. Instagram;
  5. Viber.
  1. Telegram;
  2. YouTube;
  3. Instagram;
  4. Viber;
  5. TikTok.

У перших двох вікових групах кількість опитаних, які засвідчили часте (щодня) відвідування російських ресурсів VKontakte та Odnoklassniki, коливається від 1 до 4 %.

10-12 років

13-15 років

Опитування також показало загалом невисокий рівень довіри до анонімних Телеграм-каналів у двох старших вікових групах:

Довіра до анонімних телеграм-каналів

Крім того, для більшості підлітків 13-15 років переглядати російських контент в Інтернеті є радше неприйнятною практикою:

Російський контент

Читайте також: “96% учителів проводять уроки лише українською мовою, а 80% педагогів спілкуються державною й за межами школи: результати дослідження”.

Титульне фото: Freepik.com; скриншоти в тексті – звіт з дослідження “Українська молодь сьогодні”


Обговорення