Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

29 Жовтня 2020

ЄС попередив Шкарлета через спроби відкату реформи міністерства

Євросоюз надіслав офіційне попередження т.в.о. міністру освіти і науки Сергієві Шкарлету через спроби того ліквідувати директорати в міністерстві.

Про це повідомила Європейська правда з посиланнями на власні дипломатичні джерела.

За інформацією ЄвроПравди, раніше МОН представив урядові проєкт рішення про зміну структури міністерства, яка передбачала реорганізацію (ліквідацію) усіх директоратів, утворених кілька років тому в межах реформи держслужби, фінансування якої забезпечував Євросоюз. МОН було одним з пілотних міністерств, які отримали європейські грантові кошти для проведення такої реформи; вони також передбачали заповнення новоутворених посад з гідною оплатою через відкриті конкурси.

Запропоновані Шкарлетом зміни порушують не лише зобов’язання України в межах уже проведеної реформи, але також умови надання зарезервованої для України макрофінансової допомоги ЄС, тому проєкт рішення МОН був відхилений урядовими структурами як такий, що суперечить міжнародним зобов’язанням України; також про цю ініціативу стало відомо західним донорам.

Наприкінці минулого тижня представництво ЄС звернулося з листом до Шкарлета (“Європейській правді” відомий зміст цього документа), у якому нагадало т.в.о. міністра про безповоротну допомогу Україні у сфері освіти та науки. Фінансування лише виконуваних на цей момент програм має загальну вартість понад 200 мільйонів євро.

У ЄС підкреслили, що це фінансування спирається на реформу держслужби, яку підважують дії Шкарлета.

“У зв’язку з цими стратегічними пріоритетами (за якими Україна отримує від ЄС та держав ЄС грантову допомогу, – ред.), як ви напевно знаєте, ЄС тісно залучений до реформи держуправління, яка лишається наріжним каменем підвищення здатності держслужби досягати результату”, йдеться в листі.

На підставі цього ЄС вважає важливим збереження 6-ти директоратів МОН із високооплачуваними працівниками, утворених у межах фінансованої ЄС реформи.

“Ми закликаємо вас продовжувати належну дію цих структур і посилювати їхню роль у міністерстві… Будь-який відкат досягнутого раніше успіху в реформах безсумнівно спричинить нашу занепокоєність та може підірвати нашу співпрацю, яку ми сприймаємо як успішну і прагнемо продовжувати – в тому числі, можливо, через нові програми допомоги в межах реформи держслужби”, – йдеться в листі.

ОНОВЛЕННЯ

Шкарлет відреагував на новину ЄП у своєму телеграм-каналі. Він підтвердив наявність листа від Євросоюзу:

Лист від представництва ЄС МОН отримало учора, і він стосується тривалої і плідної співпраці з експертами ЄС та реалізації заходів реформ освіти та системи державного управління“. 

Очільник міністерства не повідомив, який тон мав лист, зазначивши – “цитування уривків із листа є вирваним із контексту, що нівелює розуміння змісту листа в цілому”.

Водночас, він запевнив про гарні відносини МОН та ЄС: Між МОН та ЄС триває конструктивний діалог і результативна співпраця. Ми опрацьовуємо як питання реалізації вже запущених реформ в освіті, так і розробляємо нові”.

Ілюстрація: кадр з трансляції телеканалу Рада


Обговорення