Головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко пояснив основне, що передбачає новий санітарний регламент для шкіл.
Про це йшлося під час брифінгу МОЗ.
Документ набуває чинності 1 січня 2021 року та передбачає зокрема:
- для профілактики порушень постави запропоновано не менше ніж 2 рази на рік пересаджувати учнів в інші ряди, що профілактуватиме як сколіози, так і порушення зору та слуху;
- учнів, які часто хворіють простудними захворюваннями, ревматизмом, ангінами, рекомендовано розміщувати у третьому ряду, тобто біля внутрішньої стіни;
- у закладах освіти повинні бути внутрішні санітарні вузли, адже кожна десята школа в Україні має зовнішній туалет, що несе ризики виникнення у дітей урологічних та сечостатевих хвороб.
- учні, які проживають на відстані понад 2 кілометри від закладу освіти, забезпечуються транспортом для підвезення до школи;
- усі працівники шкіл повинні проходити обов’язкові профілактичні огляди. У разі порушення термінів проходження профілактичних оглядів працівники до роботи не допускаються;
- заборонена оренда приміщень шкіл не під освітні потреби;
- встановлено вимоги до благоустрою території шкіл та осіб, які мають слідкувати за дотриманням норм та нести відповідальність за порушення;
- дозволено для використання у закладах освіти дротове або бездротове підключення до інтернету. Якщо використовується бездротове підключення, роутери Wi-Fi повинні розміщуватися на висоті не менше ніж 2 метри від підлоги і виключатись у позанавчальний час;
- встановлено вимоги до комп’ютерного обладнання, яке використовується в закладах освіти. Діагональ моніторів персональних комп’ютерів повинна бути не менше ніж 15 дюймів. У разі використання ноутбуків їх екран може бути 14 дюймів, але пристрій повинен мати клавіатуру та мишку.
Вимоги до харчування:
- вимоги документа базуються на принципах здорового харчування, рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я;
- у школах дозволяється організовувати кейтеринг, який повинен відповідати всім принципам та вимогам безпечності харчових продуктів на базі системи НАССР;
- встановлено вимоги до харчових продуктів та готових страв, що можуть пропонувати дітям. Наприклад, передбачено низку обмежень за вмістом солі, цукру та жиру з урахуванням сучасних тенденцій щодо здорового харчування та рекомендацій ВООЗ;
- визначено перелік продуктів, які забороняється продавати в шкільних буфетах та шкільних автоматах: чіпси, сухарики, попкорн, ковбаси, сосиски, копчену й солону рибу, деякі солодощі тощо.
- встановлені групи харчових продуктів, які мають бути в щоденному шкільному раціоні учнів (злакові, овочі, фрукти та ягоди, молочні продукти) та врегульовано питання організації харчування дітей з особливими потребами;
- якщо є довідка від сімейного лікаря чи педіатра про певні дієтичні потреби дитини, власник закладу зобов’язаний організувати окреме харчування з урахуванням рекомендацій лікаря.
Ознайомитись із Санітарним регламентом для закладів загальної середньої освіти повністю можна тут.
Фото: автор – racorn, Depositphotos
Обговорення