Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

15 Лютого 2023

За дотримання мовного законодавства в закладі освіти відповідає директор – Мовний омбудсмен

Учні-переселенці зі східних та південних регіонів, інтегруючись у шкільне середовище на новому місці, стикаються із мовними труднощами. У випадку непорозумінь і конфліктів на цьому ґрунті із ситуацією має впоратися керівництво навчального закладу.

Про це мовний обмудсмен Тарас Кремінь розповів в інтерв’ю виданню “Главком”.

У випадку порушення мовних прав учасників навчального процесу, яке не змогли усунути “на місці”, команда мовного омбудсмена комунікує з місцевою владою.

“Відповідальним за дотримання мовного законодавства є і керівник закладу освіти, і його засновник. Якщо ми говоримо про конкретних вчителів і нездатність директора забезпечити освітній процес українською, звичайно, ми ініціюємо звільнення або попередження чи догану такому директору… Якщо директор не в змозі навести лад у своєму закладі освіти, то, звичайно, виникають запитання”, – наголосив Тарас Кремінь.

Утім, за його словами, є випадки, коли керівники закладів йдуть назустріч і самі нейтралізують проблему на самому початку.

У масштабах України таких прикладів порушення мовних прав здобувачів освіти небагато, тож, звісно, вони набувають інформаційного розголосу. Починати роботу з дотримання мовного законодавства, на думку омбудсмена, потрібно від учителя, директора, засновника закладу освіти. Міністерство у такому випадку формує державно-освітню політику, підтримує чинне законодавство.

Читайте також: “Перехід на українську: поради від батьків, філологів та мовного омбудсмена про те, як створити україномовний простір для дитини”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: Комунальний заклад “Куп’янська спеціальна школа”


Обговорення