Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

24 Лютого 2024

За два роки повномасштабної війни діти у прифронтових регіонах провели понад 7 місяців в укриттях – ЮНІСЕФ

Діти, які проживають на прифронтових територіях в Україні, з 24 лютого 2022 року змушені були провести від 3000 до 5000 годин, або 4-7 місяців, в укриттях під час повітряних тривог.

Про це повідомляє ЮНІСЕФ – Дитячий фонд ООН.

З лютого 2022 року у Запорізькій та Харківській областях повітряну тривогу було оголошено близько 3500 разів, у Донецькій – майже 6200.

“Це має руйнівний вплив на психічне здоров’я дітей та їхні можливості навчатися ефективно. Особливо важко в зимовий період — тисячі дітей змушені ховатися в холодних та сирих підвалах, оскільки через обстріли багато родин залишилися без опалення, водо- та електропостачання”, – ідеться у повідомленні.

В ЮНІСЕФ наголосили на руйнівних наслідках, якими загрожує така ситуація психічному здоров’ю дітей, зокрема їхній здатності до навчання.

“Через постійні обстріли діти в Україні майже не мають можливості оговтатися від  страждань і травм, повʼязаних із війною, а кожна сирена, кожен звук вибухів приносять ще більше переживань. Освіта дає дітям відчуття надії та стабільності. Але мільйони українських школярів мають проблеми з доступом до освіти або ж не мають можливості навчатися взагалі”, — зазначила Виконавча директорка ЮНІСЕФ  Кетрін Рассел.

Опитування показало, що половина дітей віком 13–15 років має проблеми зі сном, а кожен пʼятий потерпає від навʼязливих думок та спогадів, які є типовими симптомами посттравматичного стресового розладу. Три чверті нещодавно опитаних дітей і молоді віком від 14 до 34 років повідомили про потребу в емоційній або психологічній підтримці. Однак менш ніж третина з них звернулася по допомогу.

Читайте також: “Ще тридцять шкіл можуть отримати безплатні “скрині в укриття”: як подати заявку”.

Титульне фото: ЮНІСЕФ


Обговорення