Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

6 Вересня 2024

Зарахування стажу педагогічної роботи для отримання надбавки за вислугу років і допомога на оздоровлення: Уряд України вніс зміни до законодавства

Відтепер допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки педагогам (за основним місцем роботи) виплачуватимуть у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) незалежно від тижневого (річного) навчального навантаження або обсягу роботи, яку вони виконують.

Про це йдеться в Постанові №1008 “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 31 січня 2001 року № 78”, яку Уряд України затвердив 3 вересня 2024 року, розповіли в Офісі освітнього омбудсмена.

Ознайомитися з повним текстом документа можна нижче або за посиланням.

Ця постанова також вносить зміни до Порядку виплати надбавок за вислугу років педагогам у закладах і установах освіти.

Тепер, згідно зі змінами до пункту 3 Порядку, вчителям зараховуватимуть період їхньої роботи за кордоном (на педагогічних посадах) до стажу, який дає право на отримання надбавки за вислугу років в Україні. Для цього педагог має надати підтверджувальні документи (наприклад, трудовий договір). Рішення уряду діятиме під час воєнного стану й упродовж одного року після його припинення.

Україна зараховуватиме стаж педагогічної роботи в усіх країнах, крім держави-агресора росії й держав, щодо яких застосовані секторальні санкції (згідно з Законом України “Про санкції”).

До сьогодні період роботи за межами України зараховували до стажу педагогічної роботи лише в разі укладання відповідних міжнародних угод / договорів між країнами (пункт 3 Порядку). Ця норма також залишається чинною.

Крім того, раніше, згідно з пунктом 5 Порядку, до стажу педагогічної роботи також зараховували:

  • час перебування громадян України на військовій службі;
  • час перебування у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
  • відпустку без збереження заробітної плати.

Тепер, згідно з 5 пунктом Порядку, до цього переліку додали час, коли вчитель фактично не працював, але за ним зберігалося місце роботи (посада) та/або заробітна плата (повністю або частково). Зокрема, і час оплачуваного вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу.

Крім того, згідно з абзацом 6 пункту 2 Порядку, до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років зараховується час роботи:

  • у закладах фізичної культури і спорту на посадах керівників, заступників керівників з основного виду діяльності, тренерів-викладачів, тренерів-методистів, інструкторів-методистів, акомпаніаторів;
  • у закладах спеціалізованої освіти спортивного профілю на посадах тренерів-викладачів;
  • у закладах вищої, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, позашкільної та дошкільної освіти на посадах керівників фізичного виховання, викладачів фізкультури, вчителів фізкультури, інструкторів з фізкультури й керівників гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи (які працюють за профілем).

В Офісі освітнього омбудсмена також розповіли, що зі вступу до Постанови №78 виключили пункт 3, який встановлював, що щорічна грошова винагорода педагогам, які працюють у закладах освіти державної та комунальної форми власності, за сумлінну працю й зразкове виконання службових обов’язків виплачується згідно з Порядком, затвердженим постановою Кабміну від 5 червня 2000 року № 898. Також з Постанови виключили пункт 4, у якому йдеться про:

  • розміри надбавок за вислугу років,
  • допомогу на оздоровлення,
  • доплати,

та пункт 5 через втрату актуальності цими нормами.

Зарахування стажу педагогічної роботи для отримання надбавки за вислугу років і допомога на оздоровлення: Уряд України вніс зміни до законодавства

Читайте також: “”Зарплата, підтримка, соціальний статус, спільнота – чотири кити залучення вчителів”: говоримо про мотивацію і проблеми молодих педагогів”.

Титульне фото: автор – Hennadii Havyrlko, Depositphotos


Обговорення