Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

15 Серпня 2024

Затверджено наказ про зміни в апробації підручників: графік, перелік літератури, відповідальність на УІРО

Відтепер установа, яка здійснює організаційні та науково-методичні заходи щодо апробації шкільної літератури, це Український інститут розвитку освіти.

Про це йдеться в наказі МОН №1130 від 13.08.2024.

Нещодавно МОН опублікувало докладне розʼяснення, як відбуватиметься обов’язкова апробація шкільних підручників.

[Нагадаємо, що раніше апробацією шкільної літератури опікувався ІМЗО (Інститут модернізації змісту освіти). Про те, що не так з ІМЗО ми докладно розповідали в цій публікації. А нещодавно стало відомо про укладання інститутом угод з ТОВ “Видавництво Атлант” (без тендерів). Журналісти NGL Media зʼясували, що вартість поліграфічних послуг у калькуляції “Атланту” завищена щонайменше у два рази].

Також наказом визначено, що для апробації може використовуватися вебплатформа “Всеукраїнська школа онлайн”.

Є в документі й графік процедури апробації [для зручності, деякі етапи пропускаємо].

  • Так, до 23 серпня видавці/автори подають до УІРО заяви, навчальні матеріали або їхні частини та інші документи.
  • До 29 серпня заклади загальної середньої освіти подають заяви про вибір навчальної літератури, яка буде брати участь у процесі апробації.
  • До 2 вересня на сайті УІРО має бути оприлюднений наказ з переліком закладів загальної середньої освіти та навчальної літератури, яка буде брати участь в апробації.
  • До 1 січня 2025 року процедура апробації має бути завершена – готові загальні висновки про проходження апробації, висновки педагогічних працівників про якість підручника, узагальнені результати діагностувальних робіт, діагностувальні роботи (якщо педагогічні працівники проводили їх не на платформі ВШО).
  • До 21 січня 2025 року видавці/автори мають подати доопрацьовані навчальні матеріали або пояснення, чому врахувати зауваження/пропозиції Комісії з апробації неможливо.
  • До 5 лютого 2025 року Комісія з апробації має ухвалити остаточне рішення про проходження/непроходження апробації.
  • До 15 лютого 2025 року МОН має видати наказ із переліком навчальної літератури, яка пройшла апробацію.

З переліком навчальної літератури для закладів загальної середньої освіти, яка буде брати участь в апробації, радимо ознайомитися в наказі (ст. 4-8).

66bc9eef7c170852262075

Читайте також: “Відсутність практичних завдань, складність теорії й недоцільність ілюстрацій: які зауваження мають учителі до підручників”.

Титульне зображення: EPA/UPG


Обговорення