Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

15 Серпня 2024

Збільшення кількості медалістів не відображає реальний стан освіти – освітній омбудсмен

У офісі освітнього омбудсмена зʼясували, що кількість медалістів в Україні щороку збільшується. Втім, з огляду на дистанційне навчання через пандемію COVID-19 та повномасштабне вторгнення, а також дослідження, які вказують на зниження рівня якості освіти й навчальні втрати, в офісі стверджують, що динаміка зростання кількості медалістів не відображає реальний стан освіти.

Про це освітній омбудсмен Сергій Горбачов розповів на своїй сторінці у Facebook.

[На початку цього року в офісі освітнього омбудсмена також публікували докладне розʼяснення про те, чи дають медалі переваги при вступі].

  • Так, з 2019 до 2024 року кількість медалістів в Україні збільшилася на 141,36% – з 10,1 тис. до 24,3 тис. осіб.
  • Ці цифри не корелюють зі збільшенням кількості випускників, ріст яких становить 24,67% – зі 185 тис. до 231 тис.
  • Показник співвідношення кількості золотих медалістів до загальної кількості випускників відповідно теж зріс – з 3,1 % у 2019 році до 8,2 % у 2024 році (співвідношення кількості срібних медалістів до кількості випускників з року в рік залишається приблизно на рівні 2 %).
  • За даними на “Prozorro” з 2019 по 2024 рік кількість закуплених медалей збільшилася з 11,4 тис. до 24,8 тис., тобто на 117,54 %.

Докладну таблицю з аналізом можна подивитися на сайті освітнього омбудсмена.

У офісі повідомили, що надіслали листи до Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій та Міністерства освіти і науки України про зміни в підходах до нагородження випускників шкіл золотою та срібною медалями, а також пропозицію переглянути систему нагородження випускників.

Титульне фото: uainfo.org


Обговорення