Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

22 Листопада 2023

“Живі письменники. Як говорити з дітьми про війну та мир”: для освітян і батьків створили актуальний посібник

Для освітян і батьків у межах проєкту “Живі письменники. Як говорити з дітьми про війну та мир” створили тематичний посібник, у якому експерти узагальнили дослідження літературознавців, психологів та істориків на відповідну тему.

Автори проєкту – ГО “Смарт освіта”, лабораторія дитячого читання “БараБука” НЦ “МАНУ” та “Український інститут книги”.

Завантажити посібник усі охочі можуть за посиланням або переглянути нижче.

Живі письменники _САЙТ_compressed

У пораднику батьки й педагоги знайдуть інструменти для полегшення проживання дитячого й підліткового воєнного досвіду та травматичних подій через літературні твори сучасних українських письменників. Загалом, посібник складається з двох розділів:

  • методологічних і психологічних статей, у яких фахівці пояснюють терапевтичний ефект читання, а також надають літературознавче й психологічне обгрунтування роботи з виданнями для різних вікових аудиторій, описи методик читання літератури на складні теми та роботи зі школярами тощо;
  • добірки книжок із описами для дітей і підлітків, які містять описи книг, посилання та к’юар-коди (ведуть на додаткові матеріали чи на можливість безплатно читати або слухати книжку), а також коментарі психологині Світлани Ройз.

Крім того, посібник для батьків і освітян містить:

  • настанови від практичних психологів про те, як говорити про війну і мир з дітьми й підлітками та яку літературу з ними краще читати;
  • досвід дітей, які перебувають у вимушеній еміграції й повертаються додому;
  • методику проведення інтеграційного уроку для 1-4 класів “Наші досвіди”;
  • пряму мову Живих письменників, зокрема, Григорія Фальковича, Олени Максименко, Анни Просвєтової, Оксани Лущевської та інших;
  • перелік книг про війну і мир, написаних українськими письменниками (станом на кінець 2023-го року);
  • інформаційні довідки про експертів проєкту та організації, завдяки яким його реалізовано.

Як зазначають автори видання, усі описані методики, поради й інструменти є результатом понад півторарічної роботи фахівчинь і фахівців проєкту в прямих онлайн- та офлайн-бесідах із дітьми й підлітками в Україні та Європі.

Довідково:

Посібник є продовженням започаткованої в 2019 році “Українським інститутом книги” акції #ЖивіПисьменники, у межах якої команда фахівчинь “БараБуки” й експертів-освітян і психологів “Смарт освіти” розробляє матеріали про сучасну українську дитячу літературу та в лаконічній і доступній формі презентує сучасні методи роботи з нею. Попередні напрацювання можна знайти на сайті “Живі письменники” за посиланням.

Раніше ми розповідали, що Українці, які постраждали через війну, можуть отримати безплатну психологічну допомогу.

Титульне фото: ГО “Смарт освіта”.


Обговорення