Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

28 Липня 2021

Звільнені вчителі через закінчення строку договору завжди мають право на відпустку – роз’яснення омбудсмена

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов зазначив, що педагогів із завершеним договором не можуть звільнити без надання щорічної відпустки й коштів на оздоровлення або без виплати компенсації за невикористану відпустку. 

Роз’яснення опубліковане на сайті освітнього омбудсмена

Зокрема, до Горбачова з такою проблемою зверталися вчителі-пенсіонери, які працюють за строковими договорами.

Відповідно до роз’яснень Міністерства економіки, працівник має право на щорічну відпустку навіть у випадку, якщо вона закінчується після закінчення строку трудового договору. У такому випадку датою звільнення є останній день відпустки. А виплата на оздоровлення здійснюється повною мірою.

“Тобто, вчителі-пенсіонери, які працюють за строковими трудовими договорами, мають право на відпустку та отримання оздоровчих виплат. Якщо час відпустки повністю або частково перевищує строк трудового договору, то він продовжується до закінчення відпустки”, – пояснює Горбачов.

Якщо вчитель не ходив у відпустку, то він має право отримати компенсацію за всі невикористані дні. У статті 24 закону “Про відпустки” зазначено, що в разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі невикористані дні щорічної відпустки. У разі звільнення працівників, які до звільнення пропрацювали не менш як 10 місяців, компенсація за невикористані дні відпустки виплачується як за повний рік роботи.

Раніше освітній омбудсмен писав про те, які є проблеми з фінансуванням освіти та як їх побороти.

Фото: автор – aletia, Depositphotos


Обговорення