Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

8 Серпня 2018

Ізраїльські спеціалісти проведуть семінари з інклюзії для українських освітян

Наприкінці жовтня ізраїльські спеціалісти проведуть семінари з інклюзивного навчання для керівників інклюзивно-ресурсних центрів, директорів шкіл та вчителів.

Про це повідомила генеральна директорка директорату інклюзивної та позашкільної освіти МОН Лариса Самсонова, передає прес-служба міністерства.

Дводенні лекції відбуватимуть впродовж двох тижнів у Києві, Одесі, Львові та Запоріжжі.

“Ізраїльська система інклюзивної освіти має багато особливостей, які б корисно було запозичити Україні. Для мене це стало очевидним після поїздки до Ізраїлю за програмою MASHAV. Ми були надзвичайно вражені тим, як там відбувається інтеграція дітей з особливими освітніми потребами у суспільство, і раді, що наші партнери погодилися допомогти українським вчителям на шляху до інклюзії”, – розповіла Самсонова.

Зокрема, очільниця директорату звернула увагу на механізм зворотної інклюзії, який діє в Ізраїлі, – коли до спеціальних класів на деякі уроки приходять діти зі звичайних. Ізраїльські фахівці зазначають, що такий підхід запобігає булінгу.

Окрім того, ізраїльські школярі з різними порушеннями розвитку можуть навчатися в інклюзивному класі на доступних для них уроках. Якщо ж якийсь предмет є складним для дитини, то вона має індивідуальні заняття з асистентом вчителя.

В Ізраїлі діють організовані недержавними організаціями центри для дітей від 0 до 21 року. У таких закладах, окрім персоналу, працюють волонтери. Держава фінансує такі центри лише на 40%. Кожен учень раз на тиждень може залишитися у закладі на ночівлю, раз на місяць – на вихідні. Це сприяє ще кращій соціалізації дітей, а їхні батьки мають змогу відпочити.

“Ми думатимемо над тим, які елементи інклюзивної освіти Ізраїлю було б доречно запровадити й в Україні. Зараз наша інклюзивна освіта динамічно розвивається, і це відкриває додаткові можливості. […] Наша цільне просто посадити дитину з особливими освітніми потребами в клас, а забезпечити їй якісну освіту та соціальну інтеграцію, – наголосила Самсонова.

Нагадаємо, МОН затвердило перелік обладнання для ІРЦ. До початку нового навчального року в Україні планують відкрити 500 інклюзивно-ресурсних центрів. Нещодавно такий заклад відкрили у Запорізькій області.

Окрім того, в курсі з інклюзивної освіти відкрито лекцію про підтримку дітей із травматичним досвідом.

Фото: Pixabay


Обговорення

Розділ створено за підтримки Програмної ініціативи “Демократична практика” Міжнародного фонду “Відродження”. Позиція Міжнародного фонду “Відродження” може не збігатися з думкою автора.