Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

10 Вересня 2018

Наступного року школи зможуть обирати – жеребкування для першачків чи е-реєстри

Міністерство освіти і науки лише рекомендує, а не зобов’язує школи використовувати електронні реєстри замість жеребкування для розподілу вільних місць у 1 класах.

Це пояснила міністерка освіти і науки Лілія Гриневич, передає “Громадське” з посиланням на “Інтерфакс-Україна”.

Вона зазначила, що якщо місцева влада не схоче впроваджувати електронну чергу, то зможе використовувати жеребкування. За словами міністерки, це зумовлено тим, що таке нововведення місцева влада має профінансувати сама.

Якщо ми висуваємо якісь вимоги, то ми й повинні давати їм якусь підтримку на створення таких реєстрів, а зараз це неможливо”, – додала Гриневич.

Автоматизувати жеребкування за допомогою е-реєстрів планують наступного року. Водночас, збережеться принцип територіальної доступності. Тобто діти, які проживають на території обслуговування школи, гарантовано отримають в ній місце.

Окрім того, Гриневич переконана, що е-реєстри не потрібні для населених пунктів, в яких є лише одна школа. Проте таким великим містам, як Київ, Харків чи Львів, вважає вона, такі реєстри необхідні.

Нагадаємо, в Україні затвердили новий порядок зарахування дітей у 1 клас, який гарантує вступ дітей до школи за місцем проживання.

Також батьки можуть подавати заявки в будь-які інші школи, якщо там є вільні місця. Коли кількість вільних місць у школі менша за кількість заяв батьків, проводиться жеребкування.

У 2019 році Міністерство освіти і науки планує автоматизувати процес жеребкування на вільні місця для зарахування дітей у 1 клас.

Читайте також матеріали “Нової української школи” “Як проводили жеребкування в перші класи в одній з київських шкіл” та “У перший клас – за новими правилами. Про що новий Порядок зарахування учнів”.

Фото: автор – gouv, Pixabay


Обговорення