Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

17 Січня 2018

Недопуск до школи дітей без щеплень не є порушенням Конституції – юрист

Заборона відвідувати школу учням без щеплення від кору не порушує їхніх конституційних прав на освіту.

Про це пише адвокат, член комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики Національної асоціації адвокатів України Олег Юдін у матеріалі для “Українського медичного часопису”.

Як пише він, у статті 15 закону “Про захист населення від інфекційних захворювань” зазначено:

Прийом дітей до виховних, навчальних, оздоровчих та інших дитячих закладів проводиться за наявності відповідної довідки закладу охорони здоров’я, в якому дитина перебуває під медичним наглядом. Довідка видається на підставі даних медичного огляду дитини, якщо відсутні медичні протипоказання для її перебування у цьому закладі, а також якщо їй проведено профілактичні щеплення згідно з календарем щеплень і вона не перебувала в контакті з хворими на інфекційні хвороби або бактеріоносіями.

Дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється“.

Як бачимо, правило, згідно з яким без профілактичних щеплень дитина не допускається до дитячих закладів, встановлено законом. Ця норма імперативна. Для її реалізації немає потреби в тому, щоб влада на місцях видавала якісь додаткові рішення“, – підкреслив Юдін.

Також адвокат підкреслив, що недопуск дитини до навчання в такому випадку не буде порушенням її конституційних прав на освіту, оскільки в статті 3 Конституції зазначено: Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю“.

Юдін пише, що дитина, яка не отримала щеплення, не лише стає потенційно небезбечною для оточення, а й піддається підвищеному ризику захворіти, відвідуючи місця масового скупчення людей.

Отже, держава, встановивши правило про те, що без щеплень дитина не може бути допущеною до занять, реалізує свій обов’язок щодо забезпечення безпеки життя і здоров’я не тільки всіх учнів і працівників школи або дитячого садка, а й захищає таким чином саму нещеплену дитину“, – пояснив він.

Окрім того, у частині 3 статті 53 закону “Про освіту” йдеться, що здобувачі освіти зобов’язані “відповідально та дбайливо ставитися до власного здоров’я, здоров’я оточуючих, довкілля”.

Як бачимо, норми Конституції України необхідно ретельно аналізувати і застосовувати системно, не висмикуючи тільки ті, які подобаються і зручні. Будьмо послідовними і не будемо забувати, що право однієї особи на освіту закінчується там, де починається право колективу на забезпечення безпеки життя і здоров’я“, – зазначив Юдін.

Нагадаємо, Київська міська держадміністрація вирішила заборонити на три тижні відвідувати школу дітям без щеплення від кору. А перед тим міська вдала Одеси ухвалила рішення про недопуск до навчання нещеплених від кору дітей.

На думку Олега Юдіна, подібні рішення можуть слугувати лише для привернення уваги громадськості до проблеми захворювання на кір.

“Нова українська школа”

Фото: автор – stuchin, Depositphotos


Обговорення