Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

16 Листопада 2017

Уряд дозволив купити корекційне обладнання за невикористану інклюзивну субвенцію

Кабмін ухвалив рішення, що за невитрачену частину цьогорічної субвенції на інклюзивну освіту можна буде купити засоби корекції психофізичного розвитку.

Про це повідомила прес-служба МОН.

На 2017 рік уряд вперше виділив цільову освітню субвенцію на інклюзивну освіту – 209,4 млн гривень. Відповідно до законодавства, більша частина субвенції – не менш як 80% – мала йти на проведення додаткових корекційно-розвиткових занять, а менша – не більш як 20% – на купівлю засобів корекції, дидактичного матеріалу тощо. Якщо ж у місцевому бюджеті залишилася певна частина субвенції, то 2017-го її всю можна використати саме на дозакупівлю потрібного корекційного обладнання“, – пояснила міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Крім цього, уряд змінив можливий розподіл субвенції – тепер на обладнання можна витрачати до 35%. Також тепер можна закуповувати засоби корекції для спільного користування, якщо в навчальному закладі буде кілька дітей з однаковими нозологіями.

МОН розробить Типовий перелік спеціальних засобів корекції психофізичного розвитку для дітей з особливими освітніми потребами.

На наступний рік уже заплановано збільшення цільової субвенції більш ніж вдвічі – в проект бюджету вона закладена на рівні 504 мільйони гривень. Ця субвенція має заохочувати місцеві органи покращувати можливості інклюзивної освіти“, – зазначила Гриневич.

Раніше Кабмін спростив процедуру створення інклюзивних класів. Тепер відкрити такий клас можна на підставі заявки батьків або інших законних представників дитини з інвалідністю, висновку психолого-медико-педагогічної консультації та за підтримки відповідного органу управління освітою.

Також МОН пояснило, що зміни в інклюзивній освіті закладені в новому законі “Про освіту” набули чинності.

Фото: автор – Lisitsa_, Depositphotos


Обговорення