Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

4 Жовтня 2024

МОН розпочало конкурс підручників для 1, 2, 3 і 8 класів НУШ

Стартував конкурс друкованих підручників з навчальних предметів та інтегрованих курсів для 1-х, 2-х, 3-х і 8-х класів НУШ. Цьогоріч добір навчальних матеріалів уперше буде проводити Український інститут розвитку освіти.

Про це повідомило Міністерство освіти і науки України.

Повний перелік назв підручників можна переглянути в наказах для:

Нагадаємо, що раніше цим питанням опікувався Інститут модернізації змісту освіти. Про те, що не так з ІМЗО ми докладно розповідали в цій публікації. А нещодавно стало відомо про укладання інститутом угод з ТОВ “Видавництво Атлант” (без тендерів). Журналісти NGL Media зʼясували, що вартість поліграфічних послуг у калькуляції “Атланту” завищена щонайменше у два рази.

Крім того, докладніше дізнатися про апробацію підручників і те, як вчителі можуть впливати на якість шкільної літератури, читайте за посиланням.

Як розповіли в МОН, підручники для школярів і школярок обиратимуть за таким алгоритмом:

  • для 1 класуз 27 лютого до 21 березня 2025 року УІРО організовує обговорення підручників, а педагоги ознайомлюються з електронними версіями макетів. З 27 лютого до 14 березня 2025 року учасники конкурсу презентують концепції підручників. З 17 березня до 22 березня 2025 року школи обирають підручники й передають результати до органів управління освітою. 31 березня 2025 року конкурсна комісія підбиває підсумки й визначає перелік підручників, які можуть видавати за кошти державного бюджету. До 10 квітня 2025 року МОН визначає остаточні результати добору підручників, базуючись на сформованих рейтингах;
  • для 2 класу з 24 лютого до 17 березня 2025 року УІРО організовує обговорення підручників, а педагоги ознайомлюються з електронними версіями макетів. З 27 лютого до 7 березня 2025 року учасники конкурсу презентують концепції підручників. З 10 березня до 15 березня 2025 року школи обирають підручники й передають результати до органів управління освітою. 24 березня 2025 року конкурсна комісія підбиває підсумки й визначає перелік підручників, які можуть видаватися за кошти державного бюджету. До 4 квітня 2025 року МОН визначає остаточні результати добору підручників, базуючись на сформованих рейтингах;
  • для 3 класуз 24 березня до 18 квітня 2025 року УІРО організовує обговорення підручників, а педагоги ознайомлюються з електронними версіями макетів. З 24 березня до 7 квітня 2025 року учасники конкурсу презентують концепції підручників. З 7 квітня до 12 квітня 2025 року школи обирають підручники й передають результати до органів управління освітою. 21 квітня 2025 року конкурсна комісія підбиває підсумки й визначає перелік підручників, які можуть видавати за кошти державного бюджету. До 3 травня 2025 року МОН визначає остаточні результати вибору підручників, базуючись на сформованих рейтингах;
  • для 8 класуз 13 березня до 4 квітня 2025 року УІРО організовує обговорення підручників, а педагоги ознайомлюються з електронними версіями макетів. З 13 до 28 березня 2025 року учасники конкурсу презентують концепції підручників. З 31 березня до 4 квітня 2025 року школи обирають підручники й передають результати до органів управління освітою. 11 квітня 2025 року конкурсна комісія підбиває підсумки й визначає перелік підручників, які можуть видавати за кошти державного бюджету. 21 квітня 2025 року МОН визначає остаточні результати добору підручників, базуючись на сформованих рейтингах.

Результати конкурсного добору оприлюднять на сайтах УІРО та МОН. Зокрема, користувачі й користувачки зможуть ознайомитися з:

  • інформацію про кількість підручників, поданих на конкурс;
  • протоколами комісій;
  • результати вибору підручників;
  • іншими документами щодо проведення конкурсу.

Раніше ми розповідали, що в підручнику з української мови для 7 класу надрукували карту України без Криму.

Титульне фото: freepic.com


Обговорення