Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

10 Жовтня 2024

Новий епізод подкасту “Дофамін для освіти”: велика розмова з Василем Терещенком про читацьку грамотність українських школярів

ГО “Смарт освіта” й онлайн-медіа “Нова українська школа” випустили сьомий епізод четвертого сезону подкасту “Дофамін для освіти”.

У новому випуску керівниця ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ГО “Смарт освіта”⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Галина Титиш разом із Василем Терещенком, заступником директорки Українського центру оцінювання якості освіти, кандидатом філологічних наук, співавтором Державних стандартів базової й профільної середньої освіти, модельних програм інтегрованого мовно-літературного курсу “Українська мова, українська і зарубіжна література”, співавтором національних звітів PISA 2018 і 2022 років, поговорили про те, як розвивати читацьку грамотність у школярів і школярок, чи може книжка конкурувати з гаджетами й за яких умов, а також якими є ролі батьків і вчителів у вихованні активних читачів і читачок та хто, зрештою, відповідальний за розвиток читацької грамотності в школі.

Прослухати епізод можна на сторінці (там є посилання на подкастинг-платформи й на попередні записи) або нижче.

Читайте текстову версію подкасту, якщо вам зручніше працювати з текстом.

У подкасті Галина й Василь обговорили:

  • чому в українських підлітків погіршилися показники з читацької грамотності;
  • досвід розвитку читацької грамотності в інших країнах;
  • що працює для поліпшення рівня читацької грамотності;
  • що можуть зробити батьки, аби підвищити рівень читацької грамотності у дитини;
  • що можна змінити на рівні держави для підвищення рівня читацької грамотності підлітків (аби можна було розкласти твір “на полички”);
  • чому для змін у шкільних програмах Україна має пройти шлях самоідентифікації;
  • що в українських підлітків із креативністю;
  • як переконувати місцеву владу наповнювати бібліотеки;
  • як запобігти доступу до неякісних публіцистичних текстів.

Крім того, Василь Терещенко поділився топпорадами, які допоможуть учителям і учителькам під час проведення занять з розвитку навичок письма, критичного мислення й читацької грамотності.

Читайте і слухайте епізоди третього й четвертого сезонів подкасту:

Публікацію підготували за підтримки Представництва “Фонду Фрідріха Науманна за Свободу” в Україні. Фонд Фрідріха Науманна за Свободу – фонд ліберальної політики, що сприяє зміцненню свободи та гідності людини в усіх сферах суспільства. Докладніше за посиланням.

Титульне зображення: ГО “Смарт освіта”


Обговорення