Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

24 Жовтня 2024

У Верховній Раді пропонують розробити систему вимірювання мовленнєвих компетенцій учнів

В Україні пропонують розробити “систему вимірювання мовленнєвих компетенцій” дітей. А також зобовʼязати учнів і вчителів говорити українською мовою протягом усього часу перебування в школі, а не лише під час занять.

Про це йдеться в законопроєкті №12086, який 1 жовтня 2024 року зареєстрували у Верховній Раді України.

Ознайомитися з текстом документа можна за посиланням.

Раніше авторка законопроєкту, народна депутатка й секретарка Комітету освіти, науки та інновацій ВР Наталія Піпа пояснила, які зміни передбачає новий законопроєкт про українську мову в закладах освіти й чи будуть штрафувати учнів за порушення мовного законодавства. Докладніше читайте в матеріалі за лінком.

Так, у разі затвердження проєкту закону, Кабінет Міністрів України має забезпечити розроблення й ухвалення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади всіх необхідних нормативно-правових актів. Зокрема, йдеться і про “систему вимірювання мовленнєвих компетенцій дітей – здобувачів освіти”.

У пояснювальній записці автори ініціативи наголосили, що така система необхідна для забезпечення виконання норм законопроєкту. Крім того, відповідна практика позитивно проявила себе в різних країнах. Серед них:

  • США – English Language Proficiency Assessment for California, New York State English as a Second Language Achievement Test, Virginia Language and Literacy Screening System;
  • Велика Британія – Reception baseline assessment;
  • Німеччина – Sprach Entwicklungs Test für 3- bis 5-jährige Kinder, Schulreifes Kind; Beo Kiz, Delfin-4;
  • Данія – Sprogvordering.dk;
  • Естонія – LAHE;
  • Австрія – USB DaZ та інші.

“Досвід цих та інших країн доводить, що системи вимірювання мовленнєвих компетенцій дітей є важливим компонентом освіти, особливо на етапі перехідного періоду між дошкіллям і молодшою школою. Щобільше – необхідним у країнах, де існують проблеми з опануванням державної мови. І саме заклади освіти повинні забезпечувати практичну реалізацію цих систем”, – йдеться в пояснювальній записці.

Раніше ми розповідали, що українську мову включать до переліку випускних іспитів у школах Польщі.

Титульне фото: ГО “Смарт освіта”, школа №75


Обговорення