Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

27 Жовтня 2024

До Дня української писемності та мови: добірка матеріалів від “НУШ”

Щороку в Україні 27 жовтня відзначають День української писемності та мови. Із цієї нагоди “Нова українська школа” зібрала добірку матеріалів та корисних посилань щодо вивчення української.

Якщо ви викладаєте українську мову в школі, вам може бути цікаво дізнатися, як можна зацікавити учнів до вивчення мови за допомогою інтерактивних вправ у застосунку Wordwall. У матеріалі Дар’я Усачова, вчителька української мови та літератури, пропонує добірку власних вправ у цьому застосунку, які можна використовувати та адаптувати до будь-якого формату навчання.

Якщо ж ви цікавитесь інтеграцією української мови з іншими предметами, пропонуємо вам ознайомитися з інтегрованим уроком. У ньому об’єднали українську мову, історію та science за фільмом “Довбуш”. Зокрема, у матеріалі ви дізнаєтесь:

  • де в програмі з історії України трапляється тема опришків та Довбуша;
  • де у фільмі фейки, а де – правда;
  • де знайти Довбуша в програмі з української мови;
  • які саундтреки використані у фільмі та як їх інтегрувати в урок;
  • як вивчати теми з географії, хімії та біології на основі фільму тощо.

Більше корисних ідей для своїх занять ви можете знайти в нашій рубриці “Матеріали для уроків“.

Через повномасштабну війну чимало українських дітей перебуває за кордоном. Усі вони зіштовхуються з тим, що, разом з українською, треба опановувати ще й мову країни перебування. Адже в низці держав відвідування місцевих садочків та шкіл є обов’язковим.

Тоді складається ситуація, що українська залишається в меншості, адже мова оточення, закладів освіти, магазинів, дитячих секцій, гуртків – інша. А під час вивчення іноземної діти також часто починають змішувати іншомовні слова з українськими.

Як же не забути рідну мову за кордоном дошкільнятам та молодшим школярам – читайте в цьому матеріалі.

Також в окремій статті ми підготували поради для підлітків та їхніх батьків про те, як заохочувати дітей цього віку спілкуватися українською за кордоном.

Вдосконалити свої знання з української ви можете й за допомогою цих аудіоуроків. Наприклад, тут ви можете дізнатися про:

  • способи вираження присудка на прикладі пісень до фільму “Мавка. Лісова пісня”;
  • порушення лексичної норми: кальку та уживання в невластивому значенні;
  • морфологічну помилку: рід і число іменників на прикладах із віршів Жадана;
  • феномен української лайки тощо.

Також на сайті доступна добірка аудіоуроків з української мови, які допоможуть підготуватися до НМТ. Знайти її можна тут.

Крім цього, на платформі ви можете прослухати аудіоуроки для 6–11 класів із всесвітньої та історії України, громадянської освіти, української мови та літератури, а ще історії Криму.

І насамкінець пропонуємо вам пройти тест, який раніше публікувала “Нова українська школа”. Запитання в ньому побудовані на основі офіційного зразка іспитової роботи, яку виконують окремі посадовці під час визначення рівня володіння державною мовою.

Плекайте свою українську!

Фото: Суспільне


Обговорення