Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

8 Липня 2021

У 24% шкільних їдалень виявили відхилення від норм здорового харчування – Держспоживслужба

Інспектори Держспоживслужби проаналізували 4309 щоденних шкільних меню й виявили, що в 1023 (24%) із них є відхилення щодо виконання норм натурального (здорового) харчування.

Про це пише Ліга.life

Виявили й такі порушення:

  • у школах не було погоджених Держпродспоживслужбою двотижневих меню або їх просто не дотримувались;
  • порушували санітарно-гігієнічний та протиепідемічний режими;
  • порушували терміни обов’язкових медоглядів персоналу;
  • медперсонал був відсутній взагалі.

Також інспектори перевірили страви на калорійність, мікробіологічні показники і взяли проби питної води та змивів:

  • Відхилення страв за калорійністю було у 8,7%;
  • Небезпечні мікроби виявили у 2,1% готових страв;
  • Небезпечні патогени були на змивах з обладнання, рук та санітарного одягу кухарів у 1,4% випадків.

Держспоживслужба провела лабораторні дослідження 2200 проб води за бактеріологічними показниками та 1700 проб за санітарно-хімічними показниками.

Порушення виявили у понад 28% проб води. Тобто від її вживання діти можуть підхопити різноманітні інфекції та мати інші проблеми зі здоров’ям.

Також від початку року експерти Держспоживслужби провели 500 лабораторних досліджень харчових продуктів, якими годують школярів. Майже 5% зразків могли були небезпечними для вживання.

Через це інспектори 10 разів вилучали продукти, а в чотирьох випадках тимчасово припиняли виробництво їжі.

Вилучили понад 2 т небезпечних продуктів, зокрема:

  • молока та молокопродуктів – 228 кг;
  • м’яса та м’ясопродуктів – 2084 кг;
  • риби та рибопродуктів – 76 кг;
  • продуктів рослинного походження – 85 кг.

Окрім того, Держспоживслужба провела 12 планових та 912 позапланових перевірок щодо 4090 постачальників продуктів та 452 операторів ринку, які надають послуги з організації харчування для шкіл. Так вони виявили 11 не зареєстрованих офіційно операторів ринку та 43, які працювали без дозволів.

Інспектори склали 442 приписи через:

  • неналежний контроль за дотриманням температури під час зберігання продуктів;
  • порушення гігієни виробництва;
  • не було документів на продукти під час їх транспортуванні;

14 фірм оштрафували на загальну суму 374 000 грн.

Інші санітарні порушення в школах

Протягом року представники Держпродспоживслужби перевірили 1984 дитсадки та 2094 школи. Порушення виявили у:

  • 67% (1331) садків;
  • 50% (1174) шкіл.

Основні порушення:

  • у дитсадках у групах було більше дітей, ніж дозволено;
  • були проблеми з питною водою;
  • не було умов, щоби діти та персонал дотримувалися гігієни (не було гарячої проточної води для миття рук перед обідом у залі та в санвузлах);
  • не було результатів лабораторного контролю питної води;
  • порушення у веденні меддокументації;
  • порушували правила миття столового та кухонного посуду, що підтверджено результатами лабораторних досліджень;
  • не дотримувалися погодженого двотижневого меню;
  • не було документів щодо якості та безпечності дезінфекційних засобів, нових меблів, не виконували норми харчування тощо.

Як результат, фахівці Держпродспоживслужби склали 604 протоколи про адмінправопорушення та виписали штрафи на загальну суму 129 598 грн. Понад пів сотні працівників шкіл та садочків відсторонили від роботи.

Раніше ми писали, що Держспоживслужба виявила порушення в 444 дитячих таборах і санаторіях.

Фото: автор – asiandelight, Depositphotos


Обговорення