Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

23 Червня 2022

У Львові дали рекомендації школам, як організувати навчання з 1 вересня

У департаменті освіти і науки Львівської обласної військової адміністрації визначили перелік заходів, як з 1 вересня забезпечити очне навчання в школах.

Про це написав голова ЛОВА Максим Козицький.

“Ми хочемо, щоб учні усіх класів навчалися очно, адже така форма навчання більш ефективна. Але для цього треба вирішити два виклики – знайти житло для понад 20 тисяч ВПО, які зараз проживають у закладах освіти області, і облаштувати в школах укриття, де школярі та освітяни можуть сховатися в разі небезпеки”, – написав Козицький.

У рекомендаціях, розісланих у громади, написано, що з 570 закладів дошкільної освіти у жодному немає бомбосховищ, у 235-х є укриття. З 1130 закладів загальної середньої освіти 12 мають бомбосховища, 465 – укриття.

У департаменті освіти і науки ЛОВА рекомендують:

  • переобладнати закриті школи, народні доми, бібліотеки, приватні будинки, у яких ніхто не проживає, для проживання ВПО;
  • якщо в школі є належне укриття й усі учні та педколектив можуть поміститися в ньому – обрати очну форму навчання;
  • якщо в школі є укриття, у якому поміщається половина учнів школи, обрати змішане навчання: чергувати очне та дистанційне навчання так, щоб очно одночасно навчалися стільки учнів і працівників, скільки поміщаються в укритті;
  • якщо поруч зі школою є укриття в державній, комунальній, громадській чи приватній будівлі, можна, погодивши це з власником, розпочинати очне чи змішане навчання, залежно від кількості учнів та освітян, яких може вмістити приміщення;
  • якщо ні в школі, ні поруч немає укриття й нема можливості створити найпростіше укриття, у департаменті рекомендують підвозити учнів 1–4-х та 10–11-х класів до найближчої школи з укриттям, щоби проводити очне навчання в іншу зміну. Оскільки придбати автобуси найближчим часом неможливо, можна розглянути питання укладання угод з перевізниками для забезпечення довезення учнів та вчителів.

lyst_pidgotovka_NR

Завантажити документ

Нагадаємо, заступник міністра освіти і науки Андрій Вітренко заявив, що з 1 вересня офлайн-навчання відновиться в усіх закладах освіти.

Раніше Вітренко повідомляв, що 1 вересня очне навчання почнеться лише в тих школах, в яких є бомбосховища.

Згодом міністр освіти і науки Сергій Шкарлет повідомив, що рішення про очне або онлайн-навчання в новому навчальному році ухвалюватимуть засновники шкіл залежно від безпекової ситуації. Цією заявою він, фактично, спростував слова свого заступника про те, що очне навчання відновиться в усіх школах.

Також міністр освіти і науки Сергій Шкарлет заявив, що учнів не відраховуватимуть за невідвідування офлайн-уроків із 1 вересня й що вчителі, школи яких почнуть очне навчання, мають повернутися на робочі місця.

15 червня начальник головного управління загальної середньої та дошкільної освіти МОН Юрій Кононенко заявив, що лише 1 100 українських шкіл мають укриття та той чи інший ступінь захисної споруди. Загалом в Україні 13 700 закладів загальної середньої освіти, тому лише 8% із них мають укриття, що дають змогу почати очне навчання.

Уже через 6 днів Шкарлет заявив, що 25% шкіл підтвердили, що в них є укриття для початку очного навчання.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – AllaSerebrina, Depositphotos


Обговорення