Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

11 Вересня 2022

Навчання дітей з ООП: рекомендації МОН на новий навчальний рік

Міносвіти склало Методичні рекомендації щодо організації освітнього процесу дітей з особливими освітніми потребами у 2022/2023 навчальному році.

У них ще раз розкрито питання, як бути з продовженням строку дії висновку ІРЦ, якщо дитина з батьками перебувають на окупованих територіях України або за кордоном. Розʼяснення про це читайте за цим посиланням.

Якщо ж це перше обстеження, проте дитина не може бути фізично присутньою, ІРЦ має організувати дослідження з використанням доступних для батьків дитини засобів та способів зв’язку.

Якщо ж ідеться про дитину, яка перебуває за кордоном, ІРЦ може врахувати результати оцінювання, проведеного за кордоном, з використанням визнаних міжнародних діагностичних методик.

Також у рекомендаціях розкрито деталі щодо організації дистанційного навчання.

Наприклад, індивідуальна програма розвитку, яка підписується всіма членами команди, зокрема й одним із батьків (іншим законним представником) може бути відправлена їм доступними способами (на електронну пошту або в мессенджер), якщо вони не можуть прийти в школу. Після ознайомлення з ІПР батьки (інші законні представники) учня мають доступним способом повідомити про згоду з нею.

Також у МОН нагадали, що діти з ООП можуть отримувати корекційно-розвиткові та психолого-педагогічні послуги (допомогу), реабілітаційні заходи дистанційно в закладах спеціальної освіти.

Окрім того, у міністерстві наголосили на важливості роботи асистента вчителя під час дистанційного навчання дітей з ООП та недопущенні порушення їхніх трудових прав (скорочення посад, звільнення, невиплата заробітної плати).

631b2d1e2e6de127999170о

Завантажити документ

Читайте також: Як отримати копію висновку ІРЦ електронно – інструкція

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – AllaSerebrina, Depositphotos


Обговорення

Розділ створено за підтримки Програмної ініціативи “Демократична практика” Міжнародного фонду “Відродження”. Позиція Міжнародного фонду “Відродження” може не збігатися з думкою автора.