Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

7 Вересня 2022

Як повторно отримати висновок ІРЦ з окупованої території. Оновлено

МОН опублікувало інструкцію щодо отримання повторної комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини на тимчасово окупованій території.

Оновлено: ці ж правила діють для батьків за кордоном.

Батьки чи інші законні представники дитини з ООП мають знати:

  • для осіб, які перебувають на тимчасово окупованих територіях чи за кордоном, під час переходу між рівнями освіти дія висновку, що використовували на попередньому рівні здобуття освіти, продовжується на строк дії воєнного стану. Це означає, що можна використовувати вже наявний висновок ІРЦ;
  • повторну комплексну оцінку потрібно провести не пізніше ніж через три місяці після переїзду здобувача освіти на підконтрольну Україні територію або повернення тимчасово окупованої території під загальну юрисдикцію України та відновлення її конституційного ладу. Для батьків, які перебувають за кордоном, така оцінка повинна бути проведена не пізніше ніж через три місяці після повернення в Україну.

Щоби використовувати висновок, потрібно зареєструватися онлайн на порталі ircenter.gov.ua та завантажити документ, збережений у системі.

Важливо! Дитина з ООП може пройти комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини в ІРЦ на підконтрольній Україні території за скороченою процедурою (за один тиждень).

Також можна звернутися до будь-якого закладу освіти на підконтрольній території України та організувати для дитини навчання.

Крім цього, дитина може отримувати корекційно-розвиткові та психолого-педагогічні послуги в спеціальних закладах освіти, навіть не навчаючись там.

Нагадуємо, раніше МОН розробило покрокову інструкцію, як дітям з ООП отримати новий висновок ІРЦ на тимчасово окупованих територіях. Зокрема, пояснено, як зареєструватися онлайн на порталі  ircenter.gov.ua, які документи потрібні, що вказати в анкеті тощо.

Також читайте, як отримати висновок ІРЦ за кордоном.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – poznyakov, Depositphotos


Обговорення

Розділ створено за підтримки Програмної ініціативи “Демократична практика” Міжнародного фонду “Відродження”. Позиція Міжнародного фонду “Відродження” може не збігатися з думкою автора.