Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

1 Червня 2023

Чернігівські дев’ятикласники станцювали випускний вальс біля своїх шкіл, зруйнованих окупантами

Випускники чернігівських шкіл №18 та №21 станцювали випускний вальс на подвір’ї зруйнованого закладу освіти. 3-го березня 2022 року російська авіація скинула бомби на ці дві школи у мікрорайоні Подусівка – у цей момент у приміщеннях переховувалися люди. Тепер дев’ятикласники закінчують навчання у школі №13 у Чернігові, але свій випускний вальс прийшли станцювати до рідної школи.

Про те, як діти готувалися до вальсу, розповідає “Суспільне”.

Випускниця дев’ятого класу Анна Варсегова також була в школі, коли стався авіаналіт. Вона розказує про те, що пережила: “Ми спустилися, сіли там, і якраз мама стояла навпроти дверей, а я сиділа на стільчику. Просто цей вибух, він за секунду, навіть нічого зрозуміти неможливо. Ти бачиш, як все на тебе летить. Я нічого в той момент не чула, я одразу закричала – маму кликала, у вухах пищало і в очах спочатку було темно і потім світло. Ти не розумієш, що відбувається взагалі, я потім вже побачила маму. Вона вся в крові була. Я вийшла, дивлюся на школу, і я не могла зрозуміти, що це моя школа, що її більше немає, це дуже складно. Це дуже боляче – кожен раз на школу дивитися, що вона зруйнована, ми тут не можемо більше сидіти на уроках, ми тут не можемо провести останній дзвоник”.

Танець випускників

Класна керівниця Тетяна Мешкун танцює вальс разом зі своїми учнями. Вона говорить, що цей клас став її натхненням, з ними вона ніби повернулася в молодість. Учителька говорить: “Ми відчуваємо інтуїтивно, що це наша школа, і, хоч її уже фактично немає, це наша школа”.

Ще одна класна керівниця, Ірина Просяник, розповідає: “Мій клас є збірним з двох класів постраждалих шкіл №21 і №18. Ми готувалися до випускного і вирішили прийти в школу, де вже, мабуть, жодного дзвоника не продзвенить. Також загинув один учень нашого класу – Гліб Желдак, для якого дзвоник уже не продзвенить у цьому житті, але я думаю, що він разом з нами. Ми завжди його пам’ятаємо”.

Учні готували вальс близько пів року. Вони танцюють його там, де планували, – на подвір’ї своєї школи.

Подивитися, як школярі й школярки танцюють випускний вальс, можна в сюжеті “Суспільного” за посиланням.

Читайте також: “На Запоріжжі зруйновано й пошкоджено 117 шкіл і понад 50 дитсадків – ЗОВА”.

Фото: “Суспільне”

 

 


Обговорення