Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

31 Травня 2023

На Запоріжжі зруйновано й пошкоджено 117 шкіл і понад 50 дитсадків – ЗОВА

У Запорізькій області внаслідок російських обстрілів зруйновані чи пошкоджені 212 освітніх закладів. Серед них – 117 шкіл, понад 50 дитячих садочків та 45 закладів професійної освіти.

Про це повідомляє “Суспільне” із посиланням на директорку Департаменту освіти і науки ЗОВА Людмилу Бухаріну.

За словами посадовиці, переважна більшість шкіл, що зазнали руйнувань, розташовані в Пологівському та Василівському районах, деякі – у Запорізькому районі, що біля лінії зіткнення.

Поки неможливо визначити ступінь руйнування, бо для цього має бути проведене експертне оцінювання, яке дозволить оцінити рівень втрат і рівень ресурсів, які необхідні для відновлення. По більшості з цих об’єктів немає повноцінного акту обстеження, бо немає доступу до них”, – зазначила Людмила Бухаріна.

Відповідальність за відновлення закладів освіти покладають на засновників. Доки об’єкти відновлюватимуть, освітню мережу, за словами очільниці департаменту, доведеться “оптимізувати” – учні й учителі провадитимуть навчання в іншій школі громади або в сусідній. Для цього потрібно буде налагодити, зокрема, логістику – підвезення учасників навчального процесу.

Щодо відновлення чиновниця пояснила: “Якщо ми говоримо про громаду, то засновники мають опікуватись цим питанням. Що стосується профтехів, вишів – тут засновник держава, і згодом буде певна програма. На сьогодні в нас точно подано в програму відновлення один об’єкт, є проєктно-кошторисна документація, бо він фізично нам доступний. Це Хортицька національна реабілітаційна академія, у яку декілька разів влучали ракети”.

Читайте також: “На Сумщині росіяни пошкодили авіабомбами два заклади освіти – один частково зруйнований”.

Фото: Оріхівська гімназія № 1 “Сузір’я” після обстрілу, 6 квітня 2023 року, “Суспільне”


Обговорення