Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

30 Листопада 2023

Підручники, у яких йдеться про віктимну поведінку, мають зникнути з українського освітнього простору – Інна Совсун

У деяких підручниках, за якими досі вчаться українські діти, йдеться про віктимну поведінку та однобічний розвиток представників обох статей.

Про це повідомила депутатка Верховної Ради України Інна Совсун під час конференції про впровадження Стратегії гендерної рівності в освіті України.

Зокрема, за словами Совсун, в одному з підручників з “Основ здоров’я” для загальної середньої школи, за яким сьогодні навчаються українські школярі, йдеться:

“Віктимні речі: занадто коротка спідничка, відкрите декольте, яскравий макіяж – можуть створити про вас хибне враження й спровокувати гвалтівника”.

Крім того, як зазначила депутатка, у “ТікТоці” останнім часом можна часто зустріти цитати ще з одного посібника, який, щоправда, орієнтований уже на вищу школу. Його використовують у закладах вищої освіти під час навчання майбутніх педагогів. Зокрема, там йдеться, що в “особистісно-орієнтованому виховному процесі педагогу слід зважати на такі особливості розвитку дітей різної статі:

  • у молодшому шкільному віці стриманості більше в дівчаток, а імпульсивності – у хлопчиків;
  • інтереси хлопчиків більш різнобічні, ніж у дівчаток;
  • хлопчики часто хочуть здаватися гіршими, ніж є насправді, а дівчатка своєю поведінкою намагаються справити краще враження;
  • дівчатка слухняніші, правильніші з чужими, а хлопчики відвертіші, щиріші, не лукаві”.

Важливим питанням, на думку Інни Совсун, також залишаються дії антидискримінаційної комісії. Адже, як зазначили депутатка, вона неодноразово зверталася до Міністерства освіти і науки України щодо того, аби прибрати гриф “Рекомендовано МОН” з відповідних видань. Однак, якщо з підручника для середньої школи його нещодавно все ж зняли, то щодо посібника для вищої школи Інна Совсун отримала такий висновок:

“Потребує осучаснення матеріал щодо гендерних ролей у суспільстві, однобічного висвітлення ролі сексуальних стосунків у житті людини. … Водночас, ці підручники відповідають чинній на той час навчальній програмі й можуть бути використані в освітньому процесі. Хоча деякі моменти, на нашу думку потребують осучаснення навчального матеріалу відповідно до принципів сучасної освітньої парадигми”.

Саме тому, на думку депутатки, будь-які законодавчі зміни, заклики та виступи щодо гендерної рівності в освіті не будуть ефективними, допоки зазначені тези залишатимуться в підручниках для українських школярів і студентів.

“Необхідно не писати, що це треба виправити, а прибрати їх зараз, щоб з 1 вересня підручники з віктимною поведінкою тощо перестали існувати в українському освітньому просторі”, – додала вона.

Раніше ми розповідли, що Уряд схвалив Стратегію впровадження гендерної рівності в освіті до 2030 року.

Титульне фото: Інна Совсун


Обговорення