Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

22 Березня 2024

“Гідна” заробітна плата, “учитель года россии” та перенавчання: як окупанти працюють із педагогами-колаборантами на ТОТ

Міністерство освіти й науки рф на тимчасово окупованих територіях України впроваджує стандарти перепідготовки педагогів, які погодилися працювати за російськими програми. Зокрема, їм пропонують пройти перенавчання, а також долучають до ініціатив з ідеологічним компонентом.

Про це йдеться в аналітичному дослідженні “Зелена книга “Відновлення освітнього процесу на деокупованих територіях””, укладеному командою освітніх експертів і благодійним фондом “Солом’янські котики”. Основні аспекти “Зеленої книги” презентували під час Міжнародної освітньої офлайн-конференції “Kharkiv: Education Under Ground”, яку організувала ГО “Я І МОЯ ШКОЛА”.

Ознайомитися з повним текстом звіту всі охочі можуть за посиланням.

Згідно з даними дослідження, педагоги, які пішли на співпрацю з агресором, проходять перепідготовку або на території росії, або в тимчасово окупованому Криму.

Перекваліфікація націлена на ознайомлення вчителів із:

  • стандартами освіти рф;
  • рекомендованими методичними матеріалами (зокрема, і для виховної роботи).

Крім того, педагогів з ТОТ активно долучають до різного виду конкурсів, які росія організовує для своїх освітян, як от “Учитель года”. Наприклад, учителька історії з міста Волноваха Донецької області Віолетта Саватєєва у 2023 році стала лауреаткою премії “Педагог года донецкой народной республики”, а також учасницею фінального етапу “Учитель года россии”.

Згідно з даними звіту, окупанти акцентують на історичній і громадянсько-патріотичній сферах, мотивуючи педагогів долучатися самим і долучати школярів і школярок до заходів російського ідеологічного спрямування. Так, “всероссийская просветительская экспедиция “От учителя к ученому. Дорогами гражданственности”” передбачає, що вчителі з ТОТ Донецької та Луганської областей можуть запропонувати авторські розробки “методик гражданско-патриотического воспитания, формирования общероссийской гражданской идентичности в подрастающего поколения”, а учні з тимчасово окупованих територій можуть стати учасниками всеросійських олімпіад з історії.

Одним з інструментів заохочення педагогів до викладання на ТОТ, а також чинником, що формує позитивний імідж рф в очах працівників бюджетних сфер, є “гідний”, на думку російського керівництва, розмір заробітної плати.

Наприклад, у тимчасово окупованій Новій Каховці (Херсонська область), за даними з російських джерел, середня зарплата освітянина становить 34 380 рублів (14 125 грн станом на грудень 2023 р.). За інформацією Центру національного спротиву, ціни на товари найпершої потреби, зокрема на ТОТ півдня України, стрімко зростають.

Цікаво також, що на ТОТ окупанти готові платити педагогам більше, ніж у самій росії. Так, середня зарплата в:

  • іванівській області рф – 26 315 рублів (10 811 грн);
  • псковській області рф – 29 869 рублів (12 272 грн);
  • республіках Південно-Кавказького округу рф – від 24 631 (10 120 грн) до 31 627 рублів (12 994 грн).

Для підсилення викладацького складу на ТОТ залучають також педагогів за програмою “Земский учитель”, що передбачає компенсаційну виплату 1 мільйон рублів (410 858 грн) тим російським педагогам, які згодні поїхати працювати у віддалені регіони, зокрема, і тимчасово окуповані території України.

На платформі пошуку вакансій серед суб’єктів рф вказані ТОТ Запорізької, Херсонської, Донецької та Луганської областей. За даними російських медіа, у 2022 році до викладання на ТОТ України готові були долучитися 214 вчителів, чверть з яких – представники Республіки Дагестан.

Читайте також: “Більшість освітян з деокупованих громад підтримують довічну заборону на викладання в українських школах для вчителів-колаборантів: результати дослідження”.

Титульне фото: “НУШ”


Обговорення