Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

5 Квітня 2024

Українських учнів у Польщі зобов’яжуть відвідувати місцеві школи

З 1 вересня 2024 року для українських дітей-біженців у Польщі запровадять обов’язкове навчання в місцевих закладах освіти. Відповідний законопроєкт уже готує Міністерство освіти Польщі. Зараз цей процес знаходиться на завершальному етапі.

Про це повідомила заступниця міністра національної освіти Польщі Йоанна Муха, передає портал “Радіо Свобода”.

За словами посадовиці, відповідну ініціативу вже обговорили з українськими колегами:

“Українська сторона дуже зацікавлена у тому, щоб обов’язок відвідувати польські школи українськими дітьми був впроваджений. Зі свого боку вони пропонують співпрацю й ми цією пропозицією скористаємося. Більша частина програми вже готова, чекаємо на погодження закону й тоді офіційно поінформуємо про деталі”, – розповіла представниця Польщі.

Крім того, за її словами, кількість дітей, які зараз перебувають у країні однак не навчаються в місцевих закладах освіти, значно менша за попередню оцінку неурядових організацій. Зокрема, за останніми даними, до польської системи освіти не залучені ще приблизно 50-60 тисяч українських дітей і підлітків.

У “Радіо Свобода” також зазначили, що, за попередньою інформацією, для українських дітей у польських школах запровадять спеціальні уроки української мови. Для викладання предмета планують працевлаштовувати вчителів і вчительок із України. Відповідні фахівці також матимуть можливість пройти процедуру нострифікації дипломів за спрощеною процедурою. Ще одним нововведенням можуть стати заняття, під час яких українських дітей навчатимуть європейської інтеграції. Це, зокрема, зумовлено майбутнім вступом України до Європейського Союзу.

Нагадаємо, що, за даними Міністерства освіти Польщі, в країні станом на листопад 2023 року навчалися понад 286 тисяч українських учнів і студентів.

Читайте також: “Більше, менше чи дорівнює: скільки предметів вивчають українські діти порівняно з учнями в Польщі й Англії (докладна аналітика)”.

Титульне фото: vsetutpl.com


Обговорення