Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

20 Травня 2024

У британській історичній енциклопедії опублікували викривлені факти про історію України

Видавництво Dorling Kindersley у Великій Британії у 2023 році опублікувало історичну енциклопедію “History: The Definitive Visual Guide”, яка містить спотворені факти про українську історію.

Про це на своїй Facebook-сторінці розповіла секретарка Комітету освіти, науки та інновацій Верховної Ради України Наталія Піпа.

“Фактчекінг в іноземній літературі для мене заняття нове. Але в умовах інформаційної, гібридної війни захищати українську історію означає боротися навіть не за минуле, а за майбутнє”, додала народна депутатка.

Вона наголосила, що енциклопедія вийшла у світ уже після повномасштабного вторгнення росії в Україну. Однак, факти про Україну, які містить видання, за словами Наталії Піпи, “перекручені, як за методичками російської пропаганди”.

Зокрема, в енциклопедії йдеться про те, що:

  • “у 2022 році росія проводить “спеціальну військову операцію” й вторгається в Україну”;
  • “Україна – друга за величиною країна в Європі, після росії”
  • “Україна – означає “на кордоні””;

Крім того, як розповіла Наталія Піпа, “історія Русі зі столицею в Києві в енциклопедії цілком прив’язана до російської історії”. Адже в розділі про минуле російської федерації чомусь йдеться про українських князів, зокрема:

  • про діяльність Рюрика, “наведення ним порядку” серед ворожих слов’янських племен і торгівлю з Візантійською Імперією та країнами Близького Сходу;
  • “зайняття” князем Олегом Києва й об’єднання нащадками Рюрика “Київської й Новгородської держав”;
  • хрещення в 988 році “принца Владіміра”, онука Ольги, і здійснення ним переходу держави Русь до православного християнства.

За словами народної депутатки, в енциклопедії відсутні факти про Голодомор, саме як про спланований росією геноцид українського народу. Так, під фото селянина, яке датоване 1933 роком, вказано: “Рішення сталіна реквізувати все зерно на експорт призвело до найгіршого рукотворного голоду в історії. Щонайменше сім мільйонів померли від голоду“.

Як розповіла Наталія Піпа, “тепер, щоб спростувати спотворену інформацію, необхідні експертизи та обґрунтовані висновки істориків”. Зокрема, нардепка вказала, що вже надіслала листи українським і закордонним історикам та науковим установам, аби довести помилковість фактів в енциклопедії DK.

“З висновками наукових експертиз звернуся до видавництва. Будемо просити виправити помилки. Зараз надзвичайно важливо всім знати й говорити правду про історію України й правду про державу агресора-росію”, – резюмувала Наталія Піпа.

Раніше ми розповідали, що лише третина учнів у діаспорних школах вивчає історію України.

Титульне фото й фото в тексті – Facebook, Наталія Піпа


Обговорення